İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Ermeni askeri rolüne parayla dahi talip olan yok

Kurtuluş törenlerinde ‘Ermeni askeri’nin canlandırılması bu yıl da kriz oldu. Erzincan’da bu rol öğrencilere, Bayburt’ta ise belediye çalışanlarına zorla yaptırıldı. Bu sendrom sebebiyle Erzurum’da Pasinler ilçesi hariç Ermeni askerinin canlandırılmaması kararlaştırıldı. Pasinler’in MHP’li belediye başkanı ise rol için parayla eleman bulacağını açıkladı.

Erzurum ve ilçelerinde her kurtuluş töreni öncesinde yaşanan ‘Ermeni askeri’ sendromu bu yıl da tekrar ediyor. Doğuda kurtuluş törenlerinde Ermeni askerinin yer alması bazı illerde uygulanırken, bazılarında yaşanan tartışmalar neticesinde bu gösteriler iptal edildi.

Geçtiğimiz günlerde kurtuluş günleri kutlanan Erzincan’da Ermeni askeri rolünü çeşitli okullardan seçilen öğrenciler üstlenirken, Bayburt’ta bu rolde belediye çalışanları mecburen yer aldı. Erzurum merkez ve ilçelerinde önceki yıllarda zorla Ermeni askeri rolüne sokulan belediye çalışanları, törenler sonunda yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle bu rolü üstlenmek istemezken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi bu yılki kutlamalarda Ermeni askeri rolünü içeren gösterileri düzenlememe kararı aldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz, önceki yıllarda temsilî Ermeni rolünü hiç kimsenin isteyerek üstlenmediğini kaydetti. Uykusuz, “Geçen yıl bu rolü üstlenecek kimseyi bulamadığımız için törende sadece temsilî milis kuvvetlerinin şehre girişi canlandırıldı. Bu işi zorla yaptırmayı doğru bulmuyoruz. “ dedi. Erzurum’da kurtuluş törenleri 12 Mart’ta düzenleniyor.

Büyükşehir belediyesinin bu kararına karşılık Erzurum’un Pasinler ilçesinin MHP’li Belediye Başkanı Bünyamin Ucun, kurtuluş günlerini bire bir hatırlatmak için Ermeni askerlerini canlandırmayı sürdüreceklerini vurguladı. Ucun, 13 Mart’ta yapılacak törenlerde belediye personelini sıkıntıya sokmamak için dışarıdan para karşılığında eleman bulacaklarını söyledi. Ucun, “Geçen yılki törenlerde 9 eleman kullandık. Bu yıl da 15– 20 milyonluk ücret karşılığında dışarıdan eleman tutarak Ermeni rolünü canlandıracağız.” dedi. Bu arada geçmiş yıllarda Pasinler’de Ermeni rolünü üstlenen Halis Göktepe (58) ve Hulisi Göktepe (59), bu görevi maddi sebeplerle üstlendiklerini açıkladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde 10 yıl önce Ermeni askeri rolünü üstlenen A.B. (61) ise, bu görevi dönemin belediye başkanının zorlamasıyla yaptığını; ancak tanınmamak için her tarafını kapattığını aktardı.

Diğer taraftan Atatürk Üniversitesi Türk–Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, temsilî Ermeni milislerinin Türk askerlerince mağlup edilmesinin canlandırılmasının bir anlamının olmadığını belirtti. Kürkçüoğlu, bunun yerine bilgilendirici programların yapılması gerektiğini söyledi.

Enis Öznük / Erzurum

Yorumlar kapatıldı.