İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ermeni Taşnaklar Beyaz Saray´da

Hürriyet, ABD Yönetimi’nin isteği üzerine, ABD’nin önde gelen Ermeni kuruluşlarından bir grubun, Başkan George W. Bush’un en yakın danışmanlarıyla görüşmesi haberini aktarıyor… Haber metni şu şekilde…


ABD Yönetimi’nin isteği üzerine, ABD’nin önde gelen Ermeni kuruluşlarından bir grup, Başkan George W. Bush’un en yakın danışmanlarıyla biraraya geldi. Koyu milliyetçi Taşnaksütyun’un iki temsilcisi de görüşmeye katıldı.

Bush’un ‘‘bir numaralı siyaset ve iç politika danışmanı’’ Karl Rove tarafından kabul edilen grupta, aşırı olduğu için bir dönem Ermenistan’da bile yasaklanan Ermeni Devrimci Federasyonu’ndan (Hai Hegaopokhagon Taşnaksütyun) Garo Ermenyan ve Harut Sasunyan gibi ‘‘sivri’’ isimler de yer aldı.

Bush’un sağ-kolu Karl Rove’un yanı sıra, Ulusal Güvenlik Konseyi’nden (NSC) Kıdemli Direktör Dan Fried ve bir diğer NSC yetkilisi ile Dışişleri’nden Lynn Pascoe da görüşmede hazır bulundu. Ermeni heyetinde ayrıca Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) ve ANCA (Armenian National Committee of America) gibi kuruluşların temsilcileri yer aldı.

Ermeni Asamblesi’nin bildirdiğine göre, görüşmede, sözde soykırım dahil Türk-Ermeni ilişkileri, Dağlık Karabağ sorunu ve ABD’nin Erivan’a askeri yardımları ele alındı. Ermeni Asamblesi, Beyaz Saray’daki toplantıyı ‘‘çok önemli’’ diye niteledi ve Başkan Bush’un danışmanı Karl Rove’a teşekkür etti. Görüşmenin gerçekleşmesinde, Washington’daki Ermenistan Büyükelçisi Arman Kirakosyan’ın rol oynadığı da ifade edildi.

İNANILMAZ BİR GELİŞME

Bazı gözlemciler, görüşme talebinin Beyaz Saray’dan gelmesini ‘‘inanılmaz’’ diye nitelediler. Konuyla ilgili bir uzman, şöyle dedi: ‘‘Ermeni bakanlar, Kıbrıs Rum kesimini ziyaret edip Türkiye için ortak düşman gibi ifadeleri resmen kayda geçirirken bu toplantıyı anlamak mümkün değil. Bu davetin Beyaz Saray’dan gelmesi ve Taşnaklar’ın da Ermeni heyetinde yer alması ise inanılmaz bir durum. ABD’de ara seçim yılı olması ve iç politika kaygıları ile açıklamak mümkün değil bu durumu. Ankara, daha çok kısa bir süre önce Ermeni vatandaşlar için giriş vizesi kolaylığı getirdi. Öte yandan, Erivan’dan hiçbir açılım olmadığı gibi düşmanlık naraları geliyor.’’

Yorumlar kapatıldı.