İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Star’ın elindeki tehlikeli silah

Senaryosu 24 Aralık 2001’de Radikal gazetesi tarafından yayımlanan Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın son filmi Ararat, yaklaşık bir buçuk ay sonra Star gazetesine manşet oldu. Gazetenin “Başımıza Geceyarısı Ekspresi’nden daha büyük belalar açacak Ararat filminin senaryosunu ele geçirdik” diye sunduğu haberde senaryonun bazı bölümlerinden alıntılar yapılıyor. Türkler’in filmde hamilelere tecavüz eden, bebekleri öldüren, yeni gelinleri canlı canlı yakan birer barbar olarak sunuldukları belirtiliyor.

Deniz Güçer Erdem imzalı haberde iki fotoğraf kullanılmış. İkinci fotoğraf altında şunlar yazılı: “Atom Egoyan, tüm dünyada el üstünde tutuluyor… İşin en acı yanı, filmin Türkiye’de gösterilmesi, hatta desteklenmesi için, hem de Türk basını aracılığıyla lobi yapılıyor.”

Senaryo iğrenç, onu savunan da!

İsim zikredilmese de lobi yapmakla suçlanan kurum, kişi aşikar: 12 Aralık 2001’de “Ararat filminin galasını Ağrı’da yapalım” başlıklı bir yazı yazan ve Egoyan’a savaş açmak yerine çok farklı bir yaklaşım öneren Ertuğrul Özkök… Ve tabii gazetesi Hürriyet. Adresin anlaşılmama ihtimaline karşı iç sayfada önlem alınmış. Muhabir Erdem “İğrenç Senaryo” başlığıyla tam sayfa ayrılan haberinde şöyle diyor: “Korkmuyoruz, Ağrı’da bile gösterilsin, denilen, ancak bugüne kadar durdurulması için hiçbir şey yapılmayan filmin….”

Haberde senaryoda katliamı çağrıştıran tüm unsurlar sıralanmış. Aralara tarih şaşırılarak “Türk askerini kastediyor” notları düşülmüş. Star okuyanı galeyana getiren metinle Özkök’ün önerisini birleştirme yoluyla medya savaşında rakibine belden aşağı bir yumruk daha atmayı deniyor. Özkök’ün fikir jimnastiği düzeyinde gündeme getirdiği, düşmanlıkları ateşleme yerine itidal telkin edici tavrı haberdeki kurguyla irkiltici hale, adeta vatana ihanet düzeyine dönüştürülüyor.

İki hafta önce Arto Tunç’la yapılan ve Hürriyet’in birinci sayfasından yansıtılan röportaja (Tunç, Ararat’ın müziğini yaptığını açıklamıştı) birkaç gün sonra “Ararat’ın laneti Arto’yu çarptı” başlıklı haberle cevap veren Star bu kez niyetini çok daha açık ortaya koydu..

Prim yapmanın en basit yolu

Geçen aralıktan bu yana Egoyan’ın filmine karşı kampanya yürüten, Ermeni düşmanlığını hortlatarak bunu tiraja dönüştürmeye çalışan Star, rakibini dövmeye kalkarken bir yarayı kaşımaktan çekinmiyor. Yıllardır Türkiye’nin uluslararası kamuoyunda karalanmasına neden olan bir sorunun çözümü için sivil toplum örgütlerinin geçen yıl başlattığı girişimi baltalamaya çalışan çevrelere sırtını dayayıp gönül rahatlığıyla rakibini dövüyor.

Üzerinden beş yılı aşkın zaman geçse de, iki büyük medya kuruluşu arasındaki bir başka tartışma ve Star TV ekranlarında Kadir Çelik’in ağzından karşı tarafın patronuna hakaretmişcesine yöneltilen “Rum çocuğu” nitelemesi hafızalarda tazeliğini koruyor.

Dileriz Star grubu yıllar sonra aynı üslupla başlattığı savaşı sürdürmez ve basın tarihinin utanç sayfasına yeni bir bölüm eklenmez.

Yorumlar kapatıldı.