İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Erivan´la İsrail´in soykırım krizi

AFP – ERİVAN – Bir yandan Türkiye’yle müttefiklik ilişkilerini geliştiren İsrail’in diğer yandan ‘soykırım’ı tekeline alma sevdası Ermenistan’ı çileden çıkardı. İsrail’in Ermenistan Büyükelçisi’nin, 2. Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımı ile ‘Ermeni soykırımı’ arasında paralellik kurulamayacağı, Yahudi soykırımının benzersiz olduğu sözleri Erivan’ın büyük tepkisini çekti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı İsrail Dışişleri Bakanlığı’na bu sözlerin hangi sebeple söylenmiş olursa olsun kabul edilemeyeceğini bildiren bir nota verdi.

Elçinin kızdıran sözleri

Notada “İnsanlığa karşı işlenmiş her suç siyasi, yasal, tarihsel ve ahlaki sonuçları bakımından tektir” dendi. Elçi Rivka Cohen bir basın toplantısında “Yahudi soykırımı önceden planlanmış olması ve bütün bir halkın yok edilmesini hedeflemesi bakımından tektir. İsrail hükümeti ve halkı olarak 1915’te işlenen suçlar konusunda Ermenistan’a sempatiyle yaklaşıyoruz. Ama Yahudi soykırımı ile bu kıyımlar arasında paralellik kurmamalıyız” demişti.
İsrail’in ‘Ermeni soykırımı’na bu yaklaşımının ardında Ortadoğu’daki tek müttefiki Türkiye’yle ilişkilerini gözetme kaygısı da yatıyor.

Yorumlar kapatıldı.