İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Şafak: Ararat´a karşı `Son Mesaj´

Yeni Şafak gazetesinin “Ararat’a karşı ‘Son Mesaj'” başlığıyla duyurduğu habere göre Başbakanlık Atom Egoyan’ın Ararat filmine karşı “İnsanlığa Son Mesaj” adıyla film hazırlıyor. Haber metni şu şekilde…


Cannes Film Festivali’nde gösterime girecek Ararat filmine karşı Türkiye de atağa başladı. Başbakanlık “İnsanlığa Son Mesaj” adıyla film hazırladı. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplanan Ermeni Üst Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bakanlığı’na yaptırılan filmde, Ermenilerin Anadolu’da yaptıkları katliam görüntüleri, Osmanlı arşiv belgeleri ve 1982’de kendisini yakan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Artin Penik’in kendi sesiyle, “İnsanlığa Son Mesaj” adıyla gösterilecek.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’nın aylar süren araştırmaları sonunda hazırlanan ve Kurum Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural’ın seslendirdiği “İnsanlığa Son Mesaj” tanıtım filminde bugüne kadar hiç bir yerde yayınlanmamış arşiv görüntelerine de yer verildi. Tanıtım filminde, Osmanlı’nın son döneminde başlayan misyonerlik faliyetleriyle yetişen Ermenilerin Türk düşmanlıkları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaptıkları katliamlardan görüntüler yeralıyor. Erzurum, Van, Bingöl’deki Ermeni katlimaları ile ilgili ayrıntıların yer aldığı filmde, toplu mezarlarda bulunan Kur’an-ı Kerim ve Türk bayrağı görüntülerine dikkat çekiliyor.

Filmin son bölümünde ise Ermeni terör örgütü ASALA’nın Türk elçilerine yönelik katliamlarından görüntüler ve 1982’de bu durumu protesto etmek için kendisini yakan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Artin Penik’in ölmeden önce kendi sesinden tüm insanlığa çağrısına da yer verildi. Penik, son mesajında, “Türklere yönelik katliamları protesto etmek için kendimi yaktım. Aynı davranışı gözümü kırpmadan bin kere daha yaparım. Vatanım uğruna herşeyi yaparım” cümlesini sarfetmişti.

Dışişleri devrede

Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından finanse edilen “İnsanlığa Son Mesaj” isimli tanıtım filminin hazırlanmasından sonra Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek filmin, yurtdışında hangi ülkelerde yayınlanması gerektiği konusunda görüşmelere başladı. İnsanlığa Son Mesaj filminin özellikle ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, Rusya, İtalya, Belçika, Hollanda, Avusturalya, Danimarka gibi ülkelerde gösterime girmesi planlanıyor. Belgesel niteliği taşıyan filmin bu ülkelerin çeşitli televizyon kanallarında da gösterilebilmesi için görüşmelere başlandı. Dışişleri Bakanlığı, filmi daha sonra TRT ekranlarından Türk izleyicilere de sunmayı hedefliyor.

Yorumlar kapatıldı.