İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Paskalya Donemi Pazartesi Gunu Basliyor

MEDZ BAHK + AVAK SAPAT + HINUNK = PASKALYA DONEMI

ISTANBUL, 8 Subat 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Hristiyanlar icin en onemli bayram olumden yasama gecisi simgeleyen Surp Zadik’tir (Kutsal Paskalya).

Surp Zadik’e hazirlik ve Surp Zadik’i kutlama, 365 gunluk kilise takviminde 100 gunluk bir donemi kapsar.

Surp Zadik’e hazirlik donemine MEDZ BAHK (Buyuk Oruc) denir. Medz Bahk bu yil 11 Subat Pazartesi gunu basliyor, 22 Mart Cuma gunu sona eriyor. Medz Bahk tam 40 gun suruyor.

Der Hisus Krisdos’un (Rab Isa Mesih) Kudus’te yasadigi son haftasindaki olaylari, O’nun Kudus’e girisini, mabedi saticilardan temizleyisini, ihbar edilisini, son aksam yemegini, sakirtlerinin ayaklarini yikamasini, Getsemani bahcesinde bir opucukle ele verilisini, tutuklanisini, yargilanisini, iskenceye tabi tutulusunu, carmiha gerilisini, gomulusunu ve ucuncu gun sanla dirilisini andigimiz AVAK SAPAT (Kutsal Hafta) bu yil 23 –
31 Mart tarihlerine rastliyor.

Surp Zadik’i takib eden HINUNK donemi ise Kutsal Ruh’un ilk kilise uzerine inisini kutladigimiz Hokekalust (Pentekost) yortusuna kadar tam 50 gun surer.

Kisacasi Paregentan (1 gun) yortusundan hemen sonra, Medz Bahk’ta 40 gun hazirlaniyor, Avak Sapat’ta 7 gun Krisdos’u adim adim izliyor, Surp Zadik’te (2 gun) O’nun dirilisini mujdeliyor, Hinunk’ta da tam 50 gun suresince Hristiyanligin bu en onemli bayramini kutluyoruz.

10 Subat 2002 Pazar gecesi gunbatimiyla baslayan yeni donemin bireysel, ailevi ve toplumsal hayatimiza ruhani yenilik ve dirilik getirmesi icin caba sarfedelim.

Yorumlar kapatıldı.