İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beyzbolu ABD’ye, Şırnaklı Ermeniler götürdü

ABD’de en popüler spor dalları arasında yer alan beyzbolun, aslında Şırnaklıların ata sporu olduğu ortaya çıktı. Şırnak’ta yüzyıllardır yapılan ve genç-yaşlı herkesin çok iyi bildiği “Guhşeği” sporu, her yönüyle beyzbola benziyor. İlde, at kılından yapılan özel bir topla, 6’şar kişilik 2 takım arasında oynanan guhşeğinin beyzboldan tek farkı, oyun alanında herhangi bir sınırlama bulunmaması.

ŞIRNAKLI BEYZBOL TAKIMLARI LİGİ BEKLİYOR

Televizyonda izledikleri beyzbol hakkında araştırma yaptıktan sonra bu sporun aslında ata sporları guhşeğiden farklı olmadığını, anlayan Şırnaklılar, 4 takım kurdular. Böylece büyük kentlerde bile henüz tanınmayan beyzbolda, Güneydoğu’nun bu az gelişmiş ili turnuvalar organize edecek duruma geldi. Şırnaklı beyzbol takımları artık dört gözle, GSGM bünyesinde önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek Beyzbol Federasyonu’nun kuracağı ligi beklemeye başladı.

BEYZBOLU ABD’YE ŞIRNAKLI ERMENİLER GÖTÜRDÜ

Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamit Kanağı, beyzbolu ABD’ye Şırnak’tan göç eden Ermenilerin tanıtıp, sevdirdiğini savundu. Şırnaklıların guhşeğiden “Şırnak beyzbolu” diye sözettiğini anlatan Kanağı, şöyle devam etti: “Bu spor Mezopotamya kültürünün en önemli aktivitelerindendir. Şırnak spor tarihi guhşeği, yani beyzbol üzerine kuruludur. Bugün beyzbol en çok ABD’de oynanıyor. Tüm dünyada çok popüler. Ancak aslında bu oyunun gerçek sahibi bölgemiz insanlarıdır. ABD’liler beyzbolu Şırnak’tan göç eden Ermenilerden öğrenmiştir. Tıpkı Hintli kölelerin oynadığı badmintonun İngiliz Sarayı’ndan dünyaya yayılması gibi.” Guhşeği’nin bugüne kadar sınırsız yeşil alanlarda oynandığını vurgulayan Kanağı, ilde düzenledikleri beyzbol turnuvalarını ise futbol sahalarında belli sınırlar içinde organize ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.