İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Bocolyan´ı ajan sandılar

ERİVAN – Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini savunan güçlü seslerden eski Ermenistan diplomatı ve gazeteci Murat Bocolyan, Ermeni makamlarınca casusluk suçlamasıyla tutuklandı. 26 Ocak’ta tutuklanan Bocolyan, Türkiye hesabına Ermenistan hakkında siyasi, askeri ve ekonomik bilgi toplamakla suçlanıyor. Türkiye doğumlu Ermenistan vatandaşı Bocolyan suçlu bulunduğu takdirde idam cezasına çarptırılabilir.
Ermenistan Milli Güvenlik Bakanlığı önceki gün, bir kişinin Türkiye adına casusluk suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı, ancak isim vermedi. Liberal görüşlü Azg gazetesi bu kişinin Bocolyan olduğunu duyurdu. Daha sonra Lyudmila Bocolyan da kocasının tutuklandığını doğruladı. Ermeni gazetesi Asbarez’in, Radio Free Europe’a dayandırdığı habere göre Bocolyan, mal almak için Türkiye’ye gelirken Gürcistan sınırında tutuklandı. Moskova’da Türkoloji doktorası yapan ve 1990’larda Ermeni Dışişleri’nin Türkiye Bölümü’nü yöneten 50 yaşındaki Bocolyan, son dönemde geçinmek için pazarda Türkiye’den aldığı ucuz giysileri satıyordu. Eski bir dostu, “Bu pek de casuslara verilen bir işe benzemiyor. Orada ne tür gizli bilgiler toplayabilir ki?” değerlendirmesini yaparken, eşi de “Bu suçlamalar uydurma. Murat kimseden bir şey saklamadı” diyor.

Mahkemeden haber yok

Avukatı Ruben Balabanyan önceki günkü ilk görüşmesinde Bocolyan’ı iyi gördüğünü belirtti. Müvekkilinin suçlamaları kabul edip etmediğini ise açıklamadı. Bocolyan’ın mahkemeye çıkarılıp çıkarılmadığı da meçhul. Yasal gözaltı süresi 72 saatle sınırlı. Türk basınının yakından tanıdığı Bocolyan ayrıca Ermenistan’a giden Türk gazetecilere danışmanlık da yapıyordu.

Yorumlar kapatıldı.