İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç’le ilişkilerde broşür sıkıntısı

İzmir’de düzenlenen “İsveç İş Kültürü Günü”nde dağıtılan broşür, Ankara-Stockholm ilişkilerinde sıkıntı yarattı.İsveç’in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı’na, Türkiye ve sözde Ermeni soykırımına ilişkin iddialar içeren broşürle ilgili tepkiler anımsatılarak, kendisinden açıklama istendi. Müsteşar, İsveç Başbakanı’nın yazdığı önsöze karşın broşürün, İsveç Hükümeti’nin görüşlerini yansıtmadığını savundu. Müsteşar, broşürün İsveç Enstitüsü adlı bir kuruluş tarafından 2001 yılında bastırıldığını kaydetti.

İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı, anılan enstitünün çalışmalarını bağımsız olarak yürüttüğünü, broşürün kapağında, kitapçıktaki görüşlerden sadece metnin yazarını sorumlu olduğuna dair bir ibarenin yer aldığını, broşürün girişinde İsveç Başbakanı’nın önsözünün ise Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerle ilgili olarak hazırlanmış 27 broşürün girişinde yer alan standart metin olduğunu belirti.

İsveçli Müsteşar, ülkelerin tarihi konusunda İsveç resmi makamlarının herhangi bir tutumları olmadığını ve konuyu tarihçilere bıraktıklarını vurgulayarak, “İsveç ve Türkiye” başlıklı broşüre ilişkin Türkiye’nin hassasiyetini ülkesi makamlarına ve Ankara dışında bulunan Büyükelçi Anne Dismorr’a derhal ileteceğini belirtti.

DOYURUCU AÇIKLAMA BEKLENİYOR

İsveçli diplomat, Türkiye’nin duyarlılığını ülkesine ileteceğini söyledi. Ancak, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri broşürde yer alan iddiaların kabul edilemez olduğunu vurguladı ve İsveç’ten daha doyurucu bir açıklama beklendiğini belirtti.

İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı’na, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ankara’ya döndüğünde, İsveç Büyükelçisi ile görüşmek istediği bildirildi. Bakanlık yetkilileri, Türkiye’nin konuyu İsveç’in başkenti Stockholm’de de yakından izlemeyi sürdüreceğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.