İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc.com: İsveç kültür gününde Ermeni krizi

1 Şubat— İsveç Büyükelçisi Anne Dismorr ile tartışan Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Deniz Taner, toplantıyı terk etti.

Kitabın “Vikingler ve Türkler” başlıklı bölümünde şu sözlere yer veriliyor: “1915-1916 yıllarındaki anlaşmazlıklarda etnik soykırımlar önemli bir yer tuttu. Türkler ve Kürtler “vatana ihanet ve casuslukla” suçlanan Ermenileri katlettiler ve göçe zorladılar. Ermeni katliamları ilk elde Osmanlı birliklerinde çoğunluğu oluşturan Kürtler tarafından gerçekleştirildi.”

Kitapta, bu dönemde resmi bir istatistik olmamakla birlikte yaklaşık 1.5 milyon Ermeni’nin çatışmalarda ve toplu kıyımlarda öldüğü iddia ediliyor. Kitapta, İsveç Parlamentosu’nun Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde meydana gelen bu olaylardan çağdaş Türkiye’nin sorumlu tutulamayacağını açıkladığı vurgulanıyor.

Atatürk’le birlikte kurulan ulasal devletin, “Türkiye sınırları içinde yaşayan herkesin Türk olduğunu kararlaştırması” üzerine Rum, Ermeni ve bazı Musevilerin Türkiye’den göç ettiği iddiaları yer aldı.

KÜRT BÖLÜMÜ

Kitapçıkta, Kürt’lerle ilgili bölümde ise şunlar yeraldı: “65 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de birçoğu tamamen entegre olmuş, bir kısmı da silahli mücadeleye girişmiş 12 milyonun üzerinde Kürt vardır. Bugün Kürtler, uluslararası alanda sağladıkları desteğin de yardımı ile kendilerine kültürel hakların tanınmasını istemektedirler. Bu hakların başında öncelikle Kürt dilinin okullarda öğretilmesi ve Kürtçenin radyo ve TV yayınlarında kullanılması gelmektedir.”

Kitapta araştırmacıların Türk sözcüğünün bir halk grubu ya da bir ulusun değil, bir dil grubunun adı olduğunu ileri sürdüklerine de yer verildi.

Yorumlar kapatıldı.