İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Arto Tunçboyacıyan ve Ermeni Bahriyeliler

Denizi olmayan bir ülkenin bahriye bandosu sahnede harikalar yaratıyor, onları bu gece Maslak Venue’de canlı dinlemek mümkün. Eğer bu konseri kaçırırsanız ‘‘New Apricot’’ adlı albümle uzun süre idare edebilirsiniz. Ya da hevesinizi 28-29 Mart’ta Babylon’daki bir başka konsere saklayın.

Arto Tunçboyacıyan ve Armenian Navy Band birlikte ilk kez bir albüme imza atıyorlar ama Türkiye’ye ilk gelişleri değil: ‘‘İlk geldiğimiz sıralarda soykırım tartışmaları yapılıyordu, sınırda filan bazı güçlükler yaşadık ama sonra burada insanlarla tanışınca bizi ağırlamaları karşısında ‘Aaa ne oluyor’ dedik. Türkiye’ye korka korka gelip şaşırarak dönmüşlerdi. Şimdi sevinerek gelip, ağlayarak dönüyorlar.’’

Arto Tunçboyacıyan Armenian Navy Band ile ‘‘Avantgarde Folk Music’’ yapıyor. Albümün adı New Apricot, yani kayısı. Kayısı Ermenistan için çok özel bir simge. Kayısı konyakları çok meşhur, ünlü müzik aletleri ‘‘duduk’’ da kayısı ağacından yapılıyor, Ermenistan bayrağındaki kırmızı ve maviden sonraki üçüncü renk de kayısı rengi. ‘‘Şimdi kayısı bizim çok iyi bildiğimiz bir meyve, albüme bu ismi vererek çok iyi bildiğimiz bir lezzete bile bir yenilik katabileceğimizi anlatmak istedik. Albüm aslında bir yıl önce tamamen bitmişti ve başka bir şirketten piyasaya çıkacaktı ama çeşitli sebeplerden dolayı kaldı. Halbuki Avrupa’da herkes bu albümün çıkışını bekliyordu. Albüm artık bütün dünyada dağıtılacak.’’

TEK TEK TOPLADI

Arto Tunçboyacıyan bundan birkaç yıl önce Ermenistan’a gitmiş ve müzisyenleri tek tek bulup, bir araya getirmiş. Grubun bir kısmı birbirlerini daha önceden tanıyor. Mesela basçı Vartan Araklian ve piyanist Vaganh Hayrape Tyan sekiz yaşından beri tanışıyor. Saksofoncu Armen Husnount ise aynı zamanda Armenian National Big Band’in (Ermeni Ulusal Orkestrası) şefi. Armenian Navy Band şu anda tamamen bir aile gibi. Sadece turnelerde değil Ermenistan’a dönünce de sürekli iletişim halindeler. Grubun tek kadın üyesi Anahit bütün grubun kızkardeşi: ‘‘Turnenin son günlerinde bakışlar değişiyor, suratlar uzuyor, havaalanında tamamen dağılıyorlar. Allahtan Anahit grubu toparlayor’’ diyor, Arto. Arto Tunçboyacıyan Armenian Navy Band’i her ne kadar emekleme döneminde saysa da grup Ermenistan’da çok seviliyor, sürekli konserler veriyor. Ayrıca Avrupa’nın pek çok kentinde de konserler verip, festivallere katılmışlar.

ABİSİ ONNO İDOLÜ

Arto Tunçboyacıyan New York’ta yaşamaya devam ediyor ama ‘‘Gittiğin ülkede sevilirsen her yer, bütün dünya senin memleketin’’ diyor. İlginç olan ses renginin hem korktuğu hem de güldüğü teyzesi (Marikuru) Mari’den geçtiğine inanıyor. Teyzesini yeni kaybetmiş. Abisi Onno Tunç en büyük idolü: ‘‘Türkiye onun asi tarafını keşfedemedi. Onun yaptığı bir sürü iş hala günışığına çıkmadı. Bir gün eve geldim, baktım İngilizce müzik teorisi kitabı okuyor. Sen İngilizce bilmiyorsun ki, dedim. Kokluyorum, dedi. Kendi kendine aranjör oldu, kompozitör oldu. Ben ondan çok faydalandım. Ailede hepimizin ruhunda müzik vardı, evde sürekli Anadolu türküleri söylenirdi ama iş olarak ilk başlatan Onno oldu.’’

Arto şimdilerde harıl harıl yeni projesi ‘‘Türkçe Sözlü Hafif Anadolu Müziği’’ üzerine çalışıyor. New York’ta ağır akademik ciddi cazcılarla yaptığı çalışmaları da sürdürüyor. Ayrıca Amerika’da çok popüler olan heavy metal grubu System of A Down’ın ‘‘Toxicity’’sinde çalmış. Daron Malakian, Serj Tankian, Shavo Odadjian ve John Dolmayan’dan kurulu alternatif ve rock müzik dünyasının Los Angeles’li ilginç. grubu ‘‘System Of A Down Time, çok yakında sahiplerini bulacak Grammy Ödülleri’nde de Chop Suey isimli şarkılarıyla ‘‘En iyi metal performansı’’ dalında aday gösterildi. Arto, grubun solisti Serj ile ortak bir albüm çalışması yapmaya hazırlanıyor. Albümün adı ikisinin adının birleşmesinden Serart olacak, bu ad aynı zamanda Ermenice ‘sanata sevgi’ demek.

TANIDIKLARI TÜRKLER

Çanak antenle Türk kanallarını izleyebildikleri Türk sanatçıları tanıyorlar. Mahsun Kırmızıgül, Mine Koşan, Nükhet Duru, İbrahim Tatlıses, Sibel Can, Erkan Oğur ve neyzen Ercan Irmak akıllarına gelen ilk isimler.

ARTO’DAN SİYASİ YORUMLAR

İnsanlar sadece ırklarından dolayı azınlık olmazlar, fikirleri yüzünden de olabilirler. Bana İstanbul’da ‘‘gavur’’ diyenler, Almanya’da ‘‘kardeşim’’ diyor, çünkü o da Almanya’da yaşarken azınlık olmanın ne demek olduğunu öğrenmiş.

Milliyetini al kalbine koy, ne diye mesele ediyorsun? Burada taksiye bindim konuşuyoruz adam hemen ben Türk’üm dedi. Neden diye sordum, çünkü Müslümanım dedi. Ben de ‘‘Ne alakası var, Singapurlular da Müslüman’’ deyip taksiden indim.

İnsanlar birbirlerine merhaba desinler, sevmiyorlarsa bile bunlar sizin düşmanlarınız, kötü insanlar demesinler. Ben çocuklarıma da aynı şeyi söylüyorum. (Oğlu Setrak 16 yaşında babasının adını taşıyor, kızı Valentin 14 yaşında ona da annesinin adını koymuş).

Ben bütün Ermeniler iyidir de demiyorum, milliyetin üstünde olan şeyler var. Mesela Kürtçe eğitime izin verilmiyor bunu da düşünüyorum.

Armenian Navy Band: Arman Jalalyan (davul), Vaganh Hayrape Tyan (piyano), David Minasian (trombon), Tigran Suchyan (trompet), Armen Husnounts (soprano, tenor, alto saksofon), David Nalchajyan (alto saksofon), Vartan Grigoryan (duduk, klarinet, zurna), Armen Ayvazyan (kemençe), Vartan Araklian (bas) ve Anahit Artushyan (kanun).

Yorumlar kapatıldı.