İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Balıkçılar Kilisesi´nde Patrikli Tören

PATRIK HAZRETLERI SURP HARUTYUN KİLİSESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

ISTANBUL, 24 Ocak 2002 (“Lraper” Kilise Bülteni) —
Patrik Mesrob II Hazretleri, 23 Ocak Çarşamba sabahı Kumkapı tren istasyonunun yakınındaki, halk arasında “Balıkçılar Kilisesi” olarak da anılan, Surp Harutyun Ermeni Kilisesi’ni ziyaret etti. Kilisedeki duaları yöneten Patriğimiz, Araçavorats Bahk konusunda konustuğu vaazde, Surp Hovnan Markare (Hz. Yunus Peygamber) ile Şam Kilisesi’nin MS Birinci yüzyıldaki ilk önderlerinden Surp Anania’nın (Aziz Ananya) hayatından örnekler vererek, “bazen Allah bizleri gönlümüzdekinden çok farklı görevlere çağırabilir” dedi. Hz. Yunus Yahudiler’in düşmanı olan Asurlular’dan nefret ediyordu; ancak Rab ona peygamberlik ruhunu verdi, düşmanlarının kurtuluşu için onların arasına Ninova’ya gönderdi. Aziz Anania ise Surp Boğos hakkında çok kötü şeyler duymuş, kilise düşmanı olduğuna kanaat getirmişti; ancak onun başına el koymaya ve onun Kutsal Ruh’u almasına aracı oldu. “İmanlı insan, her ne sebepten olursa olsun, her hangi bir insandan nefret edemez, ondan Allah’ın Kelamı’nı esirgeyemez, onun hayati ihtiyaçlarını göre göre tedarik etmemezlik edemez” diyen Patrik Hazretleri, Der Hisus Krisdos’un (Rab İsa Mesih) herkesi sevgiye davet ettiğini yineledi.

Duadan sonra, kilisenin Usumnaran salonunda bir bahk (perhiz) sofrası açıldı. Kilisenin rahibi Sahag Apeğa, Patrik Hazretlerine refakat eden Peder Drtad Uzunyan, kilisenin vakıf yönetim kurulundan Varujan Tavra, Bedros Katoyan ve diğer yöneticiler Ruhani Reisimizin iki yanında sofrada hazır bulundular.

Vakıf adına konuşan Bedros Katoyan, Patrik Hazretlerini Surp Harutyun’da görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, vakıfın çalışmaları hakkında Patrik Hazretlerini ve salonu dolduran kalabalık imanlılar topluluğunu bilgilendirdi. Kadın Kolu adına konuşan Eliz Alboyacıyan, Patrik Hazretlerinin ziyaretlerine ve vaazlerine ihtiyaç duyduklarını ve bu ziyaretlerin daha sık olmasını istedi. Kilisede görevli olan Rahip Sahag Maşalıyan ise salonda bulunan bir çok kişinin Allah’ın Kelamı’nı yaklaşık çeyrek asır önce anlaşılır şekilde ilk olarak Rahip Mesrob’tan duyduğunu ve bugün bir çok kişinin kilisede onun çabaları sonucunda görev yaptığını hatırlatarak, Patrik Hazretlerinin bugünkü yoğun çalışmaarına başarı ve sağlıkla devam edebilmesi için herkesin kendisini duayla desteklemesini istedi.

Son sözü alan Patriğimiz şöyle konuştu: “Bize bağlı 42 kiliseyi ve sayısı daha fazla olan cemaatlerin hepsini de bir yıl zarfında ziyaret etmek pek kolay değil. Bir yılda kaç pazar olduğu ortadadır. Kumkapı Surp Harutyun Kilisesi gibi bazı ibadethanelerimizi çok şükür böyle hafta içinde de ziyaret edebiliyoruz. Bazen bizim adımıza ziyaretinize srpazan episkoposlarımız geliyorlar. Daha sık gelmek sizlerle birlikte olmak isterdik, ancak dediğim gibi zaman kısıtlı, ilgilenmemiz gereken görevlerimiz fazla, kadromuz da son derece az. İşte geçen gün Der Karnig kahanamızı da ebediyete uğurladık. Türkiye’deki tüm Ermeniler’e hizmet verebilecek artık sadece 18 papazımız kaldı. Durum ortada olduğuna göre, anlayış göstermemiz gerekiyor.

“Birçok kişi bize ulaşamadığından yakınıyor. Biraz daha az benmerkezli olmak gerekir. Kilise üyeleri ruhani hayatlarını ilgilendiren konularda doğrudan ev papazlarına, semtlerindeki din görevlilerine, gerektiğinde kilise yönetim kurullarına müracaat etmeli, çocuğunun vaftiz kağıtlarını hazırlamak ya da dini nikah için müracaat etmek gibi olağan formaliteler için Patrik’le görüşme talebinde bulunmak gibi bir tavır sergilememelidir. Böylece biz de cemaatin ve kilisenin tümünü ilgilendiren konulara eğilme fırsatını daha fazla buluruz.

“Kumkapı dışı Surp Harutyun Kilisemiz’deki etkinliklerden çok memnunum. Keşke kiliselerimizin bir çoğunda da Kelam burada olduğu gibi diri bir şekilde halkımıza iletilebiseydi. Hayr Sahag’ı özverili çalışmasından dolayı kutluyorum. Dini hizmetinin yanısıra bir an önce teolojik çalışmasını sunup Vartabed (üstrahip) olmasını bekliyorum. Kilise vakıf yönetimini de başarılı uygulamalarından dolayı tebrik ediyorum. Bu kilisedeki ahenk bizi de mutlu ediyor.”

Yorumlar kapatıldı.