İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Erivan şartları

Uğur ERGAN / ANKARA

Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush’a Türkiye’nin Ermenistan ile her zaman diplomatik ilişki kurmaya hazır olduğunu, ancak bunun için Türkiye’nin 4 şartının Erivan tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ecevit-Bush görüşmesinde Türkiye-Ermenistan arasındaki sorunlar da gündeme geldi. Bush, Türkiye’nin yılbaşından itibaren Ermenistan vatandaşları için vize şartını kaldırıp, sınırda bandrol alınmasını yeniden başlatmasından duyduğu memnuniyete dile getirdi. Bush, Ecevit’e, ‘‘Bu kararınız bizim elimizi Ermeni lobilerine karşı ciddi şekilde güçlendirecek’’ dedi.

Başkan Bush, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini daha da ileriye götürme imkanının bulunup bulunmadığını da Ecevit’e sordu. Ecevit, bağımsızlığını kazanmasının ardından Ermenistan’ı ilk tanıyan ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu, ancak bu ülkeyle diplomatik ilişki kurulabilmesi için Ankara’nın 4 haklı şartının Erivan yönetimi tarafından da kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Ecevit, şartları Bush’a şöyle aktardı:

‘‘Ermenistan, Türkiye’yi suçlayıcı soykırım takıntısından vazgeçmeli. İşgal altında tuttuğu Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’dan kayıtsız-şartsız çekilmeli. Bu topraklardan göç etmek zorunda bırakılmış insanlara evlerine yeniden geri dönüş hakkı verilmeli. Azerbaycan ile özerk bölge Nahçivan arasında güvenli koridor açılmalı.’’

Yorumlar kapatıldı.