İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

OIA: Ermenilerin Yaşadığı Topraklardan 800 Posta Kartı

OIA 25ci Kurulus Yildonumu Kutlamalar dizisi, OIA Localinde, Ocak 11, 12 ve 13 gunleri, Montreal’den, Uluslararasi Yarismalarda Oduller almis, eski Bolsahay pul koleksiyoncusu Berc Fenerci’nin 1897-1920 donemini kapsayan “800 Postcards of Armenian Land” koleksiyonunun sergilenmesi ile son buldu.

Sergi 11 Ocak 2002 Cuma aksami, OIA 25ci Yil Kultur Kolu baskani, Sn. Simon Aciilac’in acilis konusmasi ile basladi. Sn Acilac sergi hakkinda kisa bilgi verdikten sonra, Berc Fenerci’nin ozgecmisini okudu ve ileriki calismalarinda basarilar diledi. Sahneye gelen, “Armenian Observer” Gazetesi Sahibi ve Basyazari, Oshin Kesisian, kartpostallar ve benzeri dokumanlarin, ulusal tarih acisindan onemini vurguladi, Fenerci’yi Degerli calismalarindan dolayi kutladi, toplumumuzu Fenerci gibi arastirmacilara maddi ve manevi destek vermeye davet etti. Daha sonra, Manukian-Demirciian okulu Ermenice ve Tarih dersleri Ogretmeni, Prof. Minas Kocaian ilk once kartpostallardan, dedesinin Adana-Dortyol’daki evini gostererek, hislerini dile getirdi ve Fenerci’yi ve OIA Uyelerini tolumumuza faydali calismalarindan dolayi kutladi. Daha sonra, OIA Ana Yonetim Kurulu adina, Dr. Arto Ersan, Fenerciyi ve OIA 25 ci yil Kultur Kolu Baskani ve uyelerini Yogun calismalarindan dolayi kutladi, hislerini dile getirdi. Daha sonra OIA 25yil Kultur Kolu tarafindan hazirlanan hatira paketini, Fenerci’ye sundu. Sunulan hediyeye tessekur eden Fenerci, calismalari hakkinda kisa bilgiler verdi, OIA uyelerine ve Los Angeles Hay Toplulugunun gosterdigi ilgiye tessekur etti.

Sergide 1987-1920 yillari donemini kapsayan, 800 kartpostal ve resim vardi. Kartpostallarin tumu kullanilmis, uzerinde pullar ve zamanin postahaneleri tarafindan vurulmus gercek damgalari mevcuttu. Hepisi orjinaldi. Los Angeles Ermeni Toplulugu, uc gun suren bu segide, Ani, Kars, Erzurum, Van, Mus, Bitlis, Khareprt, Diyarbakir, Zeytun, Maras, Antep basta olmak uzere, Anadolu’nun diger yerlesim merkezlerinde, bir zamanlar yogun olarak yasasyan Ermeniler’in, kultur, sanat ve sosyal etkinlikleri hakkinda bilgiler edindi ve ilginc olaylar yasandi. Prof. Minas Kocayan, dedesinin yasadigi evi buldu.

Ingiltere dogumlu, halen Los Angeles’ta yasayan, Peter Maranian, simdi yok olan, dedesinin Degirmenini buldu. Bizi ve Fenerci’yi de etkileyen kartpostallardan biri de: 1900 Yillarinda “Anatolia Armenian Athletic Association.” In Baseball takimi resmi idi. (1900 yillarina Anadolu’da baseball takimi). ABD’deki baseball koleksiyonculari, bu kartpostala, yuksek ucret odemelrine karsilik Fenerci bu kartpostali satmamistir.

Segiyi gezen tum meraklilarin ortak istegi: bu kartpostallar, kitap haline getirilmesi idi. Berc Fenerci’yi, bu kiymetli koleksiyonu Toplumumuza kazandirmasindan dolayi gosterdigi calismalari taktir eder, gelecekte basarilar dileriz.

Yorumlar kapatıldı.