İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Suudiler´den dam üstünde saksağan yorum

Murat BARDAKÇI

Suudiler, topraklarındaki Türk döneminden kalma eserleri yerle bir etmelerinden sonra, bu defa da Ermeni sorununu dillerine doladılar. Suudi Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye’nin Ecyad Kalesi’nin yıkılması konusunda gösterdiği tepkinin “kendi iç sorunlarını örtbas etme girişimi olduğunu” ileri sürdü.

Suudi Arabistan, gittikçe küstahlaşıyor. Suudi yönetiminin sesi olarak bilinen ‘‘Okaz’’ Gazetesi’nde dün Suudi Dışişleri Bakanlığı’nın bir açıklaması yer aldı. Açıklamada Ecyad Kalesi’nin kutsal bir kimlik taşımadığı ve yıkılmasının Suudi Arabistan’ın egemenlik hakları dahilinde bir ‘‘iç işi’’ olduğu ileri sürülerek ‘‘Türkiye’nin bu konuda gösterdiği tepki, aslında kendi iç sorunlarını örtbas etme girişimidir’’ denildi. Suudi Arabistan’daki eski eserlerin bağlı bulunduğu Suudi Eğitim Bakanlığı Tarihi Eserler Dairesi’nden yapılan bir açıklamada ise, ‘‘Ecyad Kalesi’nin Kabe’yi koruma amacıyla inşa edildiği ancak Suudi yönetiminin bölgenin güvenliğini sağlamasından sonra Ecyad’ın da misyonunu tamamladığı’’ iddia edildi.

Okaz Gazetesi’nin ‘‘Tarih konusunda konuşacak son ülke Türkiye’dir’’ başlıklı başyazısında Türkiye hakkında oldukça sert ifadeler kullanıldı. ‘‘Geçmişini ve tarihini inkár eden Türkiye, doğulu kimliğini de reddetti’’ diyen gazete, daha sonra ‘‘Türkiye, askerlerin verdiği bir kararla Batılı olmaya çalıştı ancak Batı tarafından kabul görmedi’’ denildi.

Gazeteye bir demeç veren UNESCO’nun üst düzey yetkililerinden Münir Boşnaki ise, Ecyad Kalesi’nin UNESCO tarafından korunması gereken kültür varlıkları kapsamında kayıt altına alınmadığını, Türkiye’den bugüne kadar herhangi bir başvuru gelmediğini, dolayısıyla UNESCO açısından şu anda yapılacak birşeyin bulunmadığını söyledi.

OSMANLI’NIN VARİSİYSENİZ…

Bu arada Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından dün Suudi basınına yapılan bir açıklamada, Türkiye’den şu ana kadar herhangi bir resmi protesto gelmediği bildirildi. Açıklamada Birinci Sekreter Cemil Şişe’nin geçen perşembe günü Türk Dışişleri Bakanlığı’na davet edildiği, Şişe ile Türk dışişleri yetkililerinin kale hakkında konuştukları anlatıldı, ancak ‘‘Türk tarafının kendi kanaatini söylemediği’’ ve herhangi bir protestoda bulunmadığı ileri sürüldü.

Suudi Arabistan’ın bir diğer önemli gazetesi olan ‘‘El Vatan’’ ise, Türkiye’nin Ecyad Kalesi’nin yıkılmasından sonra gösterdiği tepkinin ‘‘kendi çıkarına uygun olmadığını’’ yazdı ve Ermeni sorununu gündeme getirdi. ‘‘Türkiye, kendisini Osmanlı’nın varisi olarak kabul ediyorsa, Osmanlı’nın yaptığı her işi kabul etmek zorundadır’’ diyen gazete daha sonra adını vermediği bir UNESCO yetkilisinin ağzından ‘‘Türkiye’yi Osmanlı’nın varisi olarak görmek oldukça zor. Ancak Türkiye kendisini Osmanlı İmparatorluğu’nun varisi olduğunu kabul ediyorsa, Osmanlı zamanında yapılan her kötülüğü de üstlenmek zorundadır ve başta Ermeni soykırımı olmak üzere diğer bütün insanlık suçları buna dahildir’’ diye yazdı.

OKTAY EKŞİ’NİN YAZISI

11 Eylül saldırılarından sonra başlayan Afganistan operasyonu sırasında adını duyuran El Cezire televizyonu ise, başyazarımız Oktay Ekşi’nin dünkü başyazısını ekrana taşıdı.

Ecyad Kalesi’nin yıkılmasından sonra gerginleşen Türk-Suudi ilişkileri konusunda bir haber yapan El Cezire, Oktay Ekşi’nin dünkü başyazısının tam metnini Arapça olarak yorumsuz yayınladı.

Yorumlar kapatıldı.