İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Fransa ile yeniden

Fransız parlamentosunun Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesinin ardından Türkiye’nin bu ülkeye uyguladığı ambargo her alanda yumuşatılmaya başlandı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’in geçen ay Fransa’yı ziyaret etmesiyle ilişkilerde geçmişe dönüş sinyalleri verilirken, Deniz Kuvvetleri’nin Meltem Projesi ile Aycell’in altyapı ihalesi Fransız firmalarına verildi. Ancak ambargolu geçen bir yıl, Türkiye’nin projelerinin aksamasına neden oldu.
Fransız parlamentosunun Ermeni soykırımı yasasını Ocak 2001’de kabul etmesinin ardından konu Milli Güvenlik Kurulu’nda etraflıca değerlendirildi. MGK, Fransa’nın tavrının ikili ilişkilerde ciddi sorunlara yol açacağını ilan ederken, başta savunma sanayi projeleri olmak üzere her alanda ambargo uygulanması kararlaştırıldı. Önce bu ülkeye verilme aşamasında bulunan askeri istihbarat uydusu ve F16 elektronik harp sistemi projeleri iptal edildi, ardından diğer projeler askıya alındı. Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal Türkiye’ye geri çağrılırken, Fransa ile ilişkilerde ilk yumuşama sinyali Köksal’ın üç ay sonra Fransa’ya dönmesiyle verildi.

Aycell ile Alcatel el ele

Büyükelçi Köksal’ın Paris’e dönüşüyle
ısınmaya başlayan ilişkiler, Dışışleri Bakanlığı Müsteşarı Ziyal’in aralık ayında Fransa’yı ziyaret etmesiyle ‘eski günlere dönüş’ aşamasına geldi. Türkiye ile Fransa arasında 2000 yılında uygulamaya giren eylem planı, her altı ayda bir müsteşar seviyesinde
ziyaretleri öngörmüş, ancak bu süreç protesto kararları doğrultusunda durdurulmuştu. Ziyal’in Dışişleri Bakanlığı’nın tüm kurum ve kuruluşlara
‘boykot öncesine dönülmesini’ tavsiye ettiği öğrenildi.
Bu kararın ardından eskiye dönüşün ilk sinyalleri hemen alındı. İlk olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Meltem projesi kapsamında üretilecek 9 adet deniz karakol uçağının 350 milyon dolarlık görev techizatları ihalesi Thales firmasına verildi. Ancak yetkililer bu kararın
‘ambargonun tamamen kaldırıldığı’ şeklinde anlaşılmaması gerektiğini, çünkü Thales’in Fransız kökenli olmakla birlikte ‘çokuluslu’ bir Avrupa şirketi olduğunu dile getirdi.
Fransa ile ticari ilişkilerde bir diğer
önemli adım da Aycell’in altyapı ihalesinin Fransız firması Alcatel’in Teletaş ile oluşturduğu konsorsiyuma verilmesiyle yaşandı. Alcatel Teletaş, Türk Telekom’un GSM operatörü Aycell’in GSM 1800 bandında çalışacak mevcut şebekesini 161 milyon euro karşılığında genişletecek.

Gözler TSK’da

Alcatel ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin büyük önem verdiği istihbarat uydusu projesinde de ön sözleşme imzalanmış, ancak kontrat görüşmeleri ambargo kararı ile birlikte kesilmişti. 249 milyon dolarlık bu projenin yanı sıra; bir yıl önce Thales ile de F16 savaş uçaklarının elektronik harp sistemleri konusunda da büyük aşama sağlanmıştı. 80 adet F16 savaş uçağı için Thales-Aselsan konsorsiyumu ile 190 milyon dolarlık proje için sözleşme yapılmıştı.

Gözler şimdi yeniden başta savunma sanayi projelerine çevrildi. Fransızlar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) toplam 5 milyar dolarlık projelerinden pay kapmak istiyor. Bunlar arasında istihbarat uydusu ve F16 elektronik harp sistemlerinin yanı sıra, yeni nesil tank, tanksavar füze sistemi (eryx) ve helikopter füze ikaz sistemi gibi projeler de var.

Yorumlar kapatıldı.