İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Sargavaklar Bayrami Kutlandi

SARGAVAKLAR BAYRAMI KUTLANDI

ISTANBUL, 29 Aralik 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni)–
Rab Isa Mesih’in Oniki Havarileri tarafindan secilen (Elc.Is.6:1-7) yedi yardimcilardan birincisi olan Surp Stepanos, ayni zamanda Hristiyan Kilisesi’nin ilk sehidi olmustu (Elc.Is.7:54-60). Bati dillerinde DIYAKOS, Sami dillerinde SEMMAS denilen bu yardimcilara Ermenice’de SARGAVAK deniliyor. Papazlar, rahipler veya episkoposlar daha yokken, havarilerden hemen sonra kilisede olusan ilk buyuk rutbe olan sargavaklik, yaklasik ikibin yildir kilisede varligini surduruyor. 2002 yilinin kilise ajandasina gore bugun Istanbul’daki Ermeni Patrikligi’ne bagli 24 Sargavak, 7
Gisasargavak (ast veya yarim sargavak) ve 33 Uraragir (aslen Tbir, yani okuyucu olup, sargavaklar olmadigi zaman onlarin gorevini yerine getiren) bulunuyor.

Surp Stepanos (Aziz Stefan) yortusu 25 Aralik Sali gunu Ferikoy Surp Vartanants Kilisesi’nde Patrik Mesrob II Hazretlerinin riyasetinde kutlandi. Istanbul’daki tum episkoposlarin, rahiplerin, papazlarin, sargavak ve gisasargavaklarin katildigi torende, yilda sadece bir kez duzenlenen ozel bir toren gerceklestirildi.

Saat 17:00’de baslayan torende ilk olarak Garo Sargavak Terziyan tarafindan Surp Stepanos’un hayatini ve sehadetini anlatan bir metin Azizler’in Hayati kitabindan (Haysmavurk) okundu. Daha sonra, aksam dualarinin bitiminde, tum sargavaklar, Surp Stepanos’un sehadet tacini temsilen birer tac takarak, cift cift Patrik Hazretleri tarafindan takdis edildikten sonra, Tanri Sozu’ne olan sadakatlarini gostermek uzere Kutsal Incil’in onunde buhur yaktilar. Patrik Hazretleri torenin sonuna dogru verdigi vaazde Sargavakligin Kutsal Kitap’taki ve bugunku Kilise’deki yerine ve onemine dikkat cekti.

Dini torenden sonra, Erol Seheryildiz’in baskanligindaki Ferikoy Surp Vartanants Kilisesi Vakif Yonetim Kurulu uyeleri, sargavaklarin onuruna bir Yilbasi cay sofrasi acti. Kilise kadin kolu uyelerinin hazirladiklari sofrada, ilk soz alan Garo Sargavak tum sargavaklar adina kendilerine gosterilen sevgi icin tesekkur etti. Rahip Sahag Masaliyan, Rahip Yegise Uckunyan, Basepiskopos Sahan Sivaciyan kendi duygu ve dusuncelerini ifade eden konusmalar yaptilar ve sargavaklari tebrik ettiler. Son konusmayi
Patrik Hazretleri yaparak, sargavaklarin cagrisindan bahsetti.

KILISE’DEKİ ALT RUTBELER

1) Tbir (okuyucu) 2) Uraragir

KILISE’DEKİ UST RUTBELER

1) Sargavak 2) Kahin* 3) Episkopos** (gozetmen, bakan)

*papaz, rahip, apega, vartabed, dzayrakuyn vartabed

**episkopos, metropolit, basepiskopos, patrik, katolikos, papa

Yorumlar kapatıldı.