İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Vakıflara yeni düzen geliyor

FATMA SİBEL YÜKSEK

ANKARA – Yabancı vakıfların faaliyetlerine ilişkin tartışmalar ile kamu vakıflarına transfer edilen kaynakların denetimsiz kaldığı yakınmaları üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yapısında değişikliğe gidiliyor.

Genel müdürlüğün Başbakanlığa bağlı ‘özel bütçeli bir kuruluş’ olarak yapılandırılmasını öngören yasa taslağı, vakıflara ait taşınmazlarda kira artış oranının yüzde 35’e çıkarılmasını öngörüyor. Tasarı ayrıca yabancı vakıfların Türkiye’de birim açabilmeleri için Bakanlar Kurulu kararı aranmasını ve cemaat vakıflarının mal edinebilmelerine ilişkin yeni düzenlemeler getiriyor.

Cemaat vakıflarına ait mallar

Taslakta cemaat vakıflarının malvarlıkları için yeni düzenleme getiriliyor ve bunların vakıf beyannamelerine eklenmesi öngörülüyor. Bu düzenleme şöyle:
“Cemaat vakıflarının 1936’dan 1 Ocak 2002’ye kadar her ne suretle olursa olsun iktisap etmiş olduğu gayrimenkuller 1936 tarihli beyannamelerine eklenir. Vakıfların satın alma, bağış, ölüme bağlı tasarruflar ve benzeri yolla ellerinde bulundurdukları gayrimenkullerin 1936 listelerine eklenmesine
Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce karar verilir. Bu vakıfların taşınmaz iktisab etmeleri ve taşınmazları üzerinde her türlü tasarrufta bulunmalarına Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının uygun görüşüyle Vakıflar Genel Müdürlüğü karar verir.”

Taslağa eklenen geçici maddeyle vakıflara ait gayrimenkullerin kira bedelleri yüzde 35 oranında artırılıyor.

Yorumlar kapatıldı.