İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya askeri ambargoya son

Türkiye, Ermeni soykırım iddilarına ilişkin yasayı kabul etmesi nedeniyle Fransa’ya uyguladığı askeri ambargoyu resmen kaldırdı.

Deniz karakol uçaklarının görev teçhizatı için açılan ihale 350 milyon dolarlık ihale bir Fransız firmasına verildi. Bu kararla askeri ambargo, resmen tarihe karışmış oldu. Türkiye-Fransa ilişkileri, Fransız parlamentosunda kabul edilen Ermeni soykırım iddiasına ilişkin yasa nedeniyle kesintiye uğramıştı. İlişkilerden en büyük yarayı alan ise askeri ilişkiler olmuştu.

Genelkurmay Başkanlığı bir yandan karşılıklı askeri ziyaretleri iptal ederken, diğer yandan da Fransa’ya verilen askeri gözlem uydusu ve F-16 elektronik harp sistemi projelerini iptal etmişti.

Ancak iki ülke arasındaki ambargolu dönemin ömrü uzun sürmedi. Fransa’nın ilişkileri normalleştirme yönündeki ısrarı meyvesini verdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın açtığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen “Meltem Projesi”, 350 milyon dolar fiyat öneren Fransa’nın Thales firmasına Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla verildi.

“UZUN UFUK PROJESİ”

Kararı Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Mili Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu onayladı.

Proje, ana platformu Casa uçakları olan 9 adet deniz karakol uçağı üretimini öngörüyor. Meltem Projesi ise bu uçakların görev teçhizatlarının alımını öngörüyor. “Uzun Ufuk Projesi” kapsamında uçak sayısı için fazladan 10 platform daha bulunuyor.

Bu arada helikopterlere takılacak “karşı tedbirler dağıtıcı sistemi” ihalesini de İsrailli IMI firmasının kazandığı öğrenildi. Firmanın 105 milyon dolar fiyat verdiği bildirildi.

Yorumlar kapatıldı.