İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Ermeni asıllı işadamı Bilal Müslüman gibi oruç tuttu

Papa 2. Jean Paul ve Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob’un ‘Barış için 14 Aralık’ta oruç tutun’ çağrısı Türkiye’de de yankı buldu. Ermeni asıllı işadamı Rafi Bilal ise orucu kendi dinlerinde emredildiği gibi perhiz şeklinde değil Müslümanların tuttuğu şekliyle eda etti.

Papa 2. Jean Paul’un ‘Barış ve Dayanışma İçin Evrensel Oruç Günü’ ilan ettiği 14 Aralık’la ilgili çağrısına Türkiye Ermenileri de katıldı. Rafi Bilal, Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob’un ’14 Aralık Cuma günü Müslüman dostlarınızla birlikte gün batımına kadar oruç tutun.’ davetine uyan Ermeni asıllı bir işadamı. 52 yaşında. İstanbul Okmeydanı’ndaki Perpa İş Merkezi’nde hırdavatçılık yapıyor. Perpa’nın 13. katındaki Ozan Restorant’ta Müslümanlarla birlikte iftar saatini bekleyen Rafi Bilal, “Dün akşam saat 21.30’dan beri ağzıma tek lokma koymadım. Müslümanlar gibi oruç tutmak beni çok mutlu etti. Hepimiz Hz. Adem’in çocuklarıyız ve bir Allah’a ibadet ediyoruz.” dedi.Papa 2. Jean Paul’un ‘Barış ve Dayanışma İçin Evrensel Oruç Günü’ ilan ettiği 14 Aralık’la ilgili çağrısına Türkiye Ermenileri de katıldı. Rafi Bilal, Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob’un ’14 Aralık Cuma günü Müslüman dostlarınızla birlikte gün batımına kadar oruç tutun.’ davetine uyan Ermeni asıllı bir işadamı. 52 yaşında. İstanbul Okmeydanı’ndaki Perpa İş Merkezi’nde hırdavatçılık yapıyor. Perpa’nın 13. katındaki Ozan Restorant’ta Müslümanlarla birlikte iftar saatini bekleyen Rafi Bilal, “Dün akşam saat 21.30’dan beri ağzıma tek lokma koymadım. Müslümanlar gibi oruç tutmak beni çok mutlu etti. Hepimiz Hz. Adem’in çocuklarıyız ve bir Allah’a ibadet ediyoruz.” dedi.

14 Aralık’ta tuttuğu oruç, Rafi için bir ilk değil. 1994 yılında Perpa’ya taşınan Bilal’in dükkanı daha önce Karaköy Perşembe Pazarı’ndadır. Esnaf arkadaşları ile dostluğunu pekiştirmek amacıyla 1986 Haziran’ında Ramazan ayı boyunca oruç tutmaya karar verir. İftar davetlerine katılır. Hafifçe gülümseyerek, “O sene sanırım bir tek camide müezzinlik yapmadığım kaldı.” diyor. Perşembe Pazarı esnafını anlatırken gözleri doluyor Rafi Bilal’in: “Oradaki komşuluklar geçen yüzyıla dayanan dostluk anlayışının ürünüdür. Herkes birbirinin arkadaşıdır.” Bazı ayetleri ezbere bilen Bilal, İslamiyet’e dair bilgisinin büyük kısmını çocukluk yıllarında edindiğini söylüyor.

Ermeni cemaatinin her yıl iki oruç dönemi var. Paskalya ve Noel bayramlarından önce ellişer gün perhiz uyguluyorlar. Bu dönemde et ve süt gibi tüm hayvani gıdalardan uzak duruyorlar. Bazı Ermeniler ise gün doğumundan batımına kadar İslamiyet’te olduğu gibi bir şey yiyip içmiyor. Bilal, halkın büyük kısmının Ermeni cemaatini yeteri kadar tanımamasından yakınırken, dün Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz yine dinlerarası diyaloğa vurgu yaptı. Yılmaz, şöyle dedi: “Katolik dünyasının dini lideri Papa 2. Jean Paul’ün insanlığın huzur, barış ve dayanışması için Yahudi ve Hıristiyanlara yaptığı bugün Müslümanlarla birlikte oruç tutması çağrısını olumlu bulduk. İnsanlığı etkileyen her türlü olumsuzluğun önlenmesi için, ilahi din mensupları ile diyalog çalışmalarına büyük önem veriyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.