İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: DONALD RUMSFELD BUGÜN YEREVAN’A GELİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Donald Rumsfeld’in başkanlık ettiği heyet 15 Aralık’ta Bakü’den Yerevan’a hareket edecek.

Rumsfeld’in, Ermenistan Devlet Başkanlığına bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri, aynı zamanda Savunma Bakanı Serj Sargsyan, Parlamento Başkanı Armen Khaçatryan, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile görüşmelerde bulunması öngörülmektedir. Bu görüşme sonrasında da Sayın Rumsfeld Devlet Başkanlığı Konutunda basın açıklamasında bulunacak.

ABD Savunma Sekreteri, Ermenistan yöneticileriyle uluslararası terörizme karşı mücadele ve bu konteks içerisinde Ermenistan’ın katılım olanaklarıyla ilgili sorunlar, 2002 yılında Ermenistan’a ABD tarafından yapılacak askeri yardım ile Ermeni-Amerikan askeri işbirliğinin genişletilmesi ve programın incelenmesiyle ilgili sorunlar ele alınacak.Bu, ABD Savunma Bakanının ilk Ermenistan ziyareti. Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sargsyan 2000 yılında Washington’da ABD eski Savunma Bakanı William Kohen ile görüşmüştü. Donald Rumsfeld’in ziyareti bölgesel nitelik taşımaktadır. Savunma Bakanı, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve oradan da Özbekistan’a geçecek. İlgili bu dört devlet, ABD Başkanı George Bush’un “Ya bizimlesiniz, ya da teröristlerle” diye bilinen ve emir tonuyla söylenen bu söze “Biz sizden yanayız” cevabını vermişlerdi.

Özbekistan daha da ileri gitti. Afganistan’da terör karşıtı faaliyetler başlayınca Taşkent yönetimi, Afganistan sınırı yakınında bulunan Khanabad askeri üssünü Amerikalı’lara tahsis etti ve bu zamana kadar da 200 Amerikalı asker bundan yararlanıyor. Kendi askeri üslerini ABD’ye tahsis etmeye hazır olduğu önerisini ayrıca Bakü’de yaptı. Hatta bunu Donald Rumsfeld’in Azerbaycan ziyareti öncesinde söyledi. Savunma Bakanı Safar Abiyev ayrıca, “Bakü, Karabağ çatışmasını kuvvet yoluyla çözüm varyantını yadsımamaktadır” dedi. Abiyev “Bugün Azerbaycan’a dünden olduğundan daha kuvvetli ordu gerekli ve buna ulaşmak için her türlü çabadan kaçınmayacağız. Düşmanın, Azeri topraklarından çıkmadığı takdirde Bakü’nün kuvvet kullanacağını bilmesinde yarar var” vurgusunda bulundu. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev, Bush’un yıl sonuna kadar 907’nci maddedeki düzeltmeyi onaylayacağına olan inancını ifade etti. Sayın Rumsfeld dün Bakü’de Safar Abiyev, Parlamento Başkanı Murtuz Aleskerov ve ülkenin Devlet Başkanı Haydar Aliyev’le görüşecekti. Azeri medyasına göre, Sayın Rumsfeld, Bakü yönetimiyle, terörizme karşı ortak mücadele, ABD-Azerbaycan askeri işbirliği ile ABD tarafından terörizme karşı mücadele için askeri yardım sorunları ele alınacaktı.

Tiflis’te ise Ramsfeld’in, Savunma Bakanı Davit Tevzade, Parlamento Başkanı Bayan Nino Burcanadze ve Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze ile görüşmeleri öngörülmektedir. Gürcü kaynakların belirttiğine göre, ABD Savunma Bakanı büyük ihtimalle Taşkend dönüşünde tekrardan Tiflis’e uğrayacak. Rumsfeld’in Gürcistan ziyaretinden Sokhum son derece rahatsız. Otonom Abkhazya Savunma Bakan vekili Givi Agrba “Bu yıl ABD, Gürcistan’a altı askeri helikopter verdi ve ABD, Gürcü ordusunu daha da silahlandırmak istemektedir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.