İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Papa´dan dünyaya ‘oruç çağrısı’

Reha ERUS-Ersin KALKAN/ROMA-İSTANBUL

Katolik dünyasının dini lideri Papa 2. Jean Paul, tüm Hıristiyan dünyasına ‘‘Barış ve dayanışma için Müslümanların Ramazanının son cuması olan 14 Aralık’ta oruç tutun’’ çağrısı yaptı.

Terör ve savaş kurbanları adına iyi niyetli her dine saygısı olanları oruç tutmaya çağıran Papa, ‘‘Burada Hıristiyanı, Musevisi ayrımı yok. Lütfen dünyada barış ve dayanışma adına bu önerimi kabul edin. Adalet adına dünyada bir barışın egemenliği için bu girişimi gerçekleştirin. Ancak sağlık nedeni ile veya başka nedenlerle oruç tutamazsanız o zaman bağışta bulunun’’ dedi. Papa ‘‘Orucu sadece ekmek yiyerek ve su içerek gerçekleştirebilirsiniz. Yeter ki gönüllü olun. Müslüman kardeşlerinize destek verin’’ dedi.

ERMENİLER KATILIYOR

Papa’nın çağrısına ilk yanıt, İstanbul’daki Ermeni Patrikliği’nden geldi. Ermeni Patrikliği, herkesi 14 Aralık Cuma akşamı, Balıkpazarı Üç Horan Ermeni Kilisesi’nde düzenlenecek olan, ‘‘Barış ve Sevgi İçin Yürek Yüreğe’’ törenine davet etti. Patrik Mesrob II başkanlığında toplanan Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclisi, Müslümanların Ramazan orucunun son cumasına rastlayan 14 Aralık’ı ‘‘oruç ve dua günü’’ olarak kabul etti. Ermeni Patrikliği, Türkiye’deki tüm Ermeni kilisesi üyelerini bu cuma Müslüman dostlarıyla birlikte gün batımına kadar oruç tutmaya davet etti.

Bu yıl Museviler’in Hanuka, Müslümanların Ramazan ve Hıristiyanlar’ın Noel Bayramı’nın aynı tarihe rastladığını anımsatan Patrik Mesrop şunları söyledi:

‘‘Bu yıl bayramlara buruk giriyoruz. İşte Museviler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar ortada. Çıkarcı çevrelerin yarattığı şiddet ortamından tüm inananlar muzdarip. Bu yılki Hanuka, Noel ve Ramazan bayramlarına yine savaş gölgesi düştü. Hoşgörüsüzlük, bağnazlık, ırkçılık, savaş tellallığı yine tırmanışa geçmiş bulunuyor. İnsanlık için utanç verici bir durum. Yüreklerin ta derinlerindeki tüm kötü düşüncelerden, gayri insani duygulardan arınmak için insanların tövbe yenilemeleri, anlayış, hoşgörü, sevgi ve saygının artması gerekiyor. Sonuçta tüm insanlık bir aile ve hepimiz onun, aynı kökten beslenen dallarıyız.’’

Yorumlar kapatıldı.