İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NetBul: Chirac’tan Ermeni oyları için seçim yatırımı

NetBul’da yer alan habere göre Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bugün Elysee Sarayı’nda düzenlenen törende, Ermeni Kiliselerinin lideri Karekin II ve Paristeki Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Nakaşyan’a, “Legion d’honneur” nişanı taktı. Elysee Sarayı’nda düzenlenen törene, tüm ülkelerden yaklaşık 300 kadar çeşitli Ermeni kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katıldı.

Chirac tören dolayısıyla yaptığı konuşmada, Fransa’ya gelen Ermenilerin cesaretleri, enerjileri, kabiliyetleri ve cömertlikleriyle Fransa’nın sanatına araştırmalarına, üniversite yaşamına, spor ve ekonomisine büyük katkıda bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Chirac, sözde Ermeni soykırımı ifadesini kullanmaktan kaçındı, “Yaşadıkları trajedi sonucu travma geçirip bizim ülkemize gelen Ermeniler” ifadesini kullandı.

Ermeni liderlerden soykırım mesajı

Chirac, konuşmasında ayrıca, Azerbaycan ile Ermenistan arasında uzun zamandır devam eden sorun için herkesin kalıcı bir barış bulunmasını arzu ettiğini belirtti ve Fransa’nın Minsk grubu çerçevesinde bu yönde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Ermeni dini liderler de, yaptıkları konuşmalarda, Fransa’nın sözde Ermeni soykırım yasasını kabul etmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdiler. Chirac törenden sonra, Ermeni cemaatına Elysse Sarayı’nda bir resepsiyon verdi.

Fransa’daki Ermeni oyları

Fransa’daki Ermeniler, cumhurbaşkanlığı seçimlerine 5 ay kala, Chirac’ın Karekin II’yi Erivan’dan Paris’e davet ederek, ülkedeki Ermeni kökenli Fransız vatandaşlarının oylarını almayı hedeflediğini düşünüyorlar. Fransa’da yaklaşık 600 bin civarında Ermeni kökenli seçmenin olduğu tahmin ediliyor. Fransa Parlamentosu’nda şubat ayında kabul edilen Ermeni yasası, Türk ve Fransız ilişkilerinin uzun bir süre gerginleşmesine yol açmıştı.

Yorumlar kapatıldı.