İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Alman Kilisesi’nde `Sicak´ Toren

ALMAN KILISESI’NDE EKUMENIK TOREN

ISTANBUL, 11 Aralik 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Patrik Mesrob II Hazretleri, 10 Aralik Pazartesi gunu saat 18:00’de Aynalicesme’deki Alman Incili Kilisesi’ni ziyaret ederek duzenlenen Ekumenik Dua Toreni’ne katildi.

Alman Protestan cemaati uyelerinin, Alman ve Avusturyali diplomatlarin, rahip ve rahibelerinin ve kirk kadar Ermeni cemaati uyesinin katildigi torende, Alman Protestan Korosu ile Taksim Surp Lusavoric Kilisesi’nin Genclik Korosu kendi dillerindeki ilahileri seslendirdiler. Hagop Mamigonyan’in yonettigi Surp Lusavoric Korosu’na Sant Ozbulbul orgla eslik etti.

Ermeni Patrigi’nin ziyareti ve Alman-Ermeni ekumenik dua toreni gerceklesebildigi icin mutlulugunu ifade eden ve tum konuklara “hos geldiniz” diyen Alman Protestan vaizi Gerhard Duncker toreni bir duayla actiktan sonra, Alman ve Ermeni korolari birbiri ardina kendi dillerinde coksesli ilahiler soylediler.

Konusmaya davet edilen Patrik Hazretleri, cemaati Alman dilinde selamladiktan sonra, mesajini Ingilizce olarak verdi.

Alman Kilisesi ile tanisikliginin artik ceyrek asir kadar oldugunu soyleyen Patrik Hazretleri, Patrik secildikten sonra bu kiliseyi ilk olarak ziyaret etmekten duydugu memnuniyeti belirttikten sonra, kilisenin 150’inci kurulus yildonumune degindi.

“Bu gibi okazyonlar hemen her zaman bagliligin, sadakatin, surekliligin, dayanikliligin, ayni zamanda uzun bir zaman dilimi icersindeki sayisiz zor durumlardan ve denemelerden kurtulusun kutlanmasi olarak degerlendirilebilir. Evet, butun bunlara deger, cunku Yuce Rab’bimiz de bize sadiktir, ve yeryuzundeki hayatimiz suresince, butun zorluklara ragmen, bizleri gelecek hakkinda umitlendiren, semavi kralliginin yeryuzundeki yansimalari olarak nitelendirebilecegimiz kisa gorumlerle, duslerle ve duygularla guclendirmektedir. Boyle dua ve ilahilerle bir araya geldigimiz zaman, adeta O’nun kralligindaki buyuk solenin onyansimalarini tadiyor gibiyiz.”

Patrik Hazretleri konusmasina Noel’e hazirlik donemine deginerek devam etti:

“Bu, Hristiyanlar’in Mesih’i surekli olarak “Baris Prensi” veya “Adalet ve Baris Krali” olarak selamladiklari bir donemdir. Ancak, ne dersek diyelim, Baris Prensi’nin bu yilki Dogus Bayrami, Noel, uc ay kadar onceki trajik olaylar nedeniyle simdiden golgelenmis durumda. 11 Eylul’deki terorist saldirilarindan sonra, durum vehametini korumaktadir. Tansiyon hala yuksektir. Duyarli insanlarin bulundugu her yerde, ozellikle saldiridan dogrudan etkilenen Amerikan halki ile teroristler tarafindan kimliklerini sorgulamaya zorlanan Musluman inananlar uzuntu icindedirler. Bu yilki Noel’e hazirlanirken, iste bu yuzden gercekten oruc ve duayla ruhen arinmaya caba sarfetmeli, ictenlikle dunyanin istikrara, huzura ve adil bir barisa erisebilmesi icin Allah’a yakarmaliyiz…

“Dini, irki veya cinsi ne olursa olsun tum iyi niyetli insanlar terorun her cesidini lanetler. Amerika Birlesik Devletlerini vuran teror dalgasini da, nedeni ne olursa olsun, kabul edilemeyecek bir hareket olarak kiniyoruz. Diger yandan da Afganistan’da devam eden askeri operasyonun neticeleri buyuk bir endise uyandirmaktadir. Dua etmeliyiz. Sonucta, sevginin nefrete, barisin savasa, dogrunun yanlisa, bagislamanin intikama galip gelmesi icin ictenlikle dua etmeliyiz….

“Bu gibi olaylar karsisinda duygularimizin karisik olmasi dogaldir. Ister Amerikali, ister Afgan; ister Yahudi, ister Filistinli, irki ya da dini ne olursa olsun, savas ve teror kiskacindaki insanlarin acisina sahit oldugunda, her insan aci duyar, duymalidir… Ancak icinde bulundugumuz durum ne olursa olsun, Hristiyanlar olarak, Aziz Pavlos ile birlikte Rab Isa Mesih’in bizim baris ve huzur kaynagimiz oldugunu ikrar etmeye devam edecegiz. Aziz Pavlos’un duasini hatirlayalim: “Allah’in her kavrayisi asan esenligi Mesih Isa araciligiyla yureklerinizi ve dusuncelerinizi korusun” (Filipeliler 4:7). “

Konusmasinin sonunda Alman Protestan cemaatini bir kez daha kutlayan Patrik Hazretleri, Ermeni Kilisesi’nin bu yil 1700’uncu resmi kurulus yildonumunu, Istanbul Ermeni Patrikligi’nin ise kurulusunun 540’inci yildonumunu kutladigini animsatarak, bu surecte Ermeni ve Alman kiliselerinin en az 1200 yildir iliskide olduklarini soyledi. Ziyaretinin anisina Alman Kilisesi’ne hac seklinde Ermeni stilindeki bir ikona hediye eden Patrik Hazretleri, Vaiz Gerhard Duncker’e de Narek’li Aziz Krikor’un dualarinin Ingilizce cevirisini verdi. Boylece kaloriferler yanmadigi icin buz gibi olan kilisede, cok sicak ve anlam yuklu bu dua toreni sona ermis oldu.

Toreni muteakiben, kilise salonunda bir Hisnag/Advent resepsiyonu verildi. Alman ve Ermeni cemaatleri uyeleri Patrik Hazretleriyle ve birbirleriyle sohbet etme olanagini buldular. Alman Kilisesi’ni ziyaretinde, Patrik Hazretleri’ne Rahip Sahag Masaliyan ile Peder Goryun Fenerciyan refakat ettiler.

Yorumlar kapatıldı.