İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AZG:CENEVRE KANTONU YÖNETİMİ

Ermenistan’da yayınlanan günlük AZG gazetesinin haberine göre İsviçre Cenevre Kantonu yönetimi, 1915 yılındaki “sözde” Ermeni Soykırımını 10 Aralık’ta resmen tanıdı.

Gazetede yer alan haberin tamamı şöyle.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Toplumla Bağlar Departmanlığından yapılan açıklamaya göre, Hükümetin tüm üyelerince imzalanan belgede “Cenevre, Türk ve Ermeni halkları arasındaki daimi barışın kurulmasını kutlamaktadır. Tarihi belgelerin saklandığı temel üzerinden barış temellenemez ki bu Ermeniler ile Türkler arasındaki ilşikilerin gelişmesine engel olmaktadır.

“sözde” Ermeni Soykırımının kabul edilmesiyle ilgili bu açıklama, Türkiye’ye karşı yöneltilmiş değildir. Almanya’nın Yahudi Halkına karşı yaptığının aynısını Türkiye’de gerçekleştirebilmelidir. Ermeni halkı ile tarihi doğruluk üzerinde gerçekleştirilecek barışçıl ilişkiler için bu gereklidir. 1915 yılındaki “sözde” Ermeni Soykırımını tanıyan Cenevre’nin, bu suçu kabul eden pekçok ülkelerle birleştiği, BM ve Avrupa Konseyi’nin Soykırımla ilgili uluslararası maddelere saygı duyduğu” belirtilmektedir.

25 Haziran 1998 tarihinde Cenevre Parlamentosu, “sözde” Ermeni Soykırımı’nın tanınmasıyla ilgili 357’nci tasarıyı kabul ederek, İsviçre’ye 9 Aralık 1948 tarihinde imzalanan Soykırımı Engelleme Konvensiyonunu kabul etme cesareti göstererek Ermeni halkına karşı yapılmış olan cinayetleri kesin bir dille açıklaması çağısında bulunduğunu hatırlatalım.

Cenevre yönetimi böylece sadece Ermeni halkına karşı sempatilerini ifade etmekten başka “Osmanlı Türkiye’sinde gerçekleştirilenleri uluslararası kamuoyunun kabul etmesi için çalışmalar yürütmeye hazır oldukları” mesajını da vermiş oldular.

Bugün bu nedenle Cenevre’deki Ermenistan diplomatik temsilciler ile Ermeni toplumunun temsilcileri hükümete davet edilmişti. Cenevre’deki BM ofisinde Ermenistan daimi temsilcisi K. Nazaryan “Ermenistan yönetimi ve Ermeni halkı Cenevre Kantonunun aldığı bu kararı yüksek değerlendirmektedir. Bu, cezasız kalınmaya ve reddetmeciliğe karşı demokratik değerlerin bir zaferidir ve aynı zamanda, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğunda 1.5 milyon Ermeni’nin barbarca katledilmesinin uluslararasınca kabulü yolunda önemli bir adımdır. Soykırım zaten dünyanın çok uluslarına karşı pekçok kötülüklerde bulundu. Ayrıca, “sözde” Ermeni Soykırımının 10 Aralık 1948 tarihindeki BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul yıldönümüne rastlaması anlamlıdır. Bizler, barış, çok kültürlülük ve insan hakları merkezi Cenevre’nin almış olduğu bu kararını canı gönülden kutlamaktayız” dedi.

Yorumlar kapatıldı.