İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Samatya´da Noel Oncesi Gorkem

Yeni Tbirler, Surp Badarak’a ve Takdis torenine katilan kilise
gorevlileriyle.


PATRIK HAZRETLERI SAMATYA’DA RUTBE VERDI

ISTANBUL, 9 Aralik 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Patrik Mesrob II Hazretleri 9 Aralik Pazar sabahi Samatya Surp Kevork Kilisesi’ndeki torenlere riyaset etti ve Hisnag’in Ucuncu Pazari vesilesiyle Surp Badarak sundu. Topkapi Surp Nigogayos Kilisesi’ndeki torenleri Patrik Vekili Basepiskopos Sahan Srpazan, Kumkapi Surp Astvadzadzin Kilisesi’ndeki torenleri ise Ruhani Kurul Baskani Episkopos Aram Srpazan yonettiler.

Samatya’daki torenlerde Rab’bin Sofrasi’na Der Antreas ve Der Drtad Kahanalar, Hacik ve Vartkes Sargavaklar, Sahag ve Vagarsag Gisasargavaklar, Murat Akgun Uraragir Tbir, Sayat Cinaryan, Rober Pestemalciyan, Varujan Ozbagyan, Norayr Hacigyan, Kamer Karatayli ve Hacig Ohanyan Tbirler hizmet
ettiler. Sevan Agosyan yonetimindeki Sahakyan korosu coksesli ilahileri Gomidasyan makamina gore seslendirdi. Koroya Harutyun Edvin Galipyan Uraragir Tbir orgla eslik etti. Kilise, Surp Dznunt gorkemini andiran kalabalik bir halk kitlesiyle dolmustu.

Saat 10:30’da baslayan Surp Badarak’in ilk bolumunde, Kutsal Kitap metinleri okunmadan hemen once, alti yildan beri Sahakyan Korosu uyesi olan, birkac hafta once de Patrikhane’deki tbirlik sinavini basariyla veren Arman Buldukoglu, Razmik Dursun, Pol Irgav, Alen Kececioglu ve Ara Kurdoglu dizleri ustunde Patrik Hazretlerine yaklasarak takdis edildiler ve Ermeni Kilisesi’nin ilk ruhani rutbesi olan tbirligi aldilar.

Rab’bin Duasi’ndan once vaaz eden Patrik Hazretleri, Ermeni Kilisesi’nin takvimine gore Hisnag’in 3’uncu Pazari’nda okunan Incil bolumu (Luka/Gugas 14:12-24) hakkinda konustu.

Rab Isa Mesih, Ferisiler’in ileri gelenlerinden birinin evindeyken soyle demisti: “Bir yemek verdigin zaman dostlarini, kardeslerini, akrabalarini ve zengin komsularini cagirma. Cunku, onlar da seni cagirip karsilik verirler. Ama ziyafet verdigin zaman yoksullari, koturumleri, sakatlari, korleri cagir. Boylece mutlu olursun. Cunku bunlar sana karsilik verecek durumda degildirler. Karsilik sana dogrularin dirildigi zaman verilecektir.”

Patrik Hazretleri, herkesin sevdikleri ve yakinlariyla dunyadaki yasaminin ilk gununden sonuna kadar dogal olarak bir sevgi iliskisi icinde bulundugunu soyledi. Kutsal Kitap’taki ogretiye gore, toplumun ve kilisenin en kucuk birimi bir erkek ve bir kadindan olusan ve sevgi temeli uzerine kurulan “aile” dedigimiz birliktir. Aile uyeleri ve akrabalar arasindaki “sevgi alisverisi” dogaldir, ve olmadigi zaman anormal bir durum oldugu kabul edilmelidir. Sevdiklerini ve yakinlarini yemege davet etmek, armaganlar
vermek, okumalari icin masraflari yuklenmek, bir “hayir isi” degildir,
gorevdir. Bugunku Incil bolumunde ise Mesih, Allah’in rizasini imanla kazanan Hristiyan’in, imaninin meyvesi olarak hayir isleri yapmasi gerektigini anlatiyor. Yoksula kislik odununu temin ettiginizde, yoksul bir ogrencinin egitimini ustlendiginizde, yoksul hastalara baktiginizda, zihinsel ve bedensel engellilere yardim elini uzattiginizda, baskasinin gasp edilen haklarini savunarak ozveride bulundugunuzda, bir inanan olarak insanlarin Incil’in isigiyla aydinlanmalari icin caba gosterdiginizde, ya da tum bu misyonlari ustlenen dini, hayri ve ictimai kurumlari manen ve madden desteklediginizde hayir isi yapmis, Hristiyanca davranmis olur, imaninizin meyve vermesini saglamis olursunuz.

Patrik Hazretleri, bir Hristiyan icin dogru olanin bu oldugunu soyleyerek, soyle devam etti: “En zengin fabrikatorden, en dusuk gelirli kisiye kadar, istisnasiz her Hristiyan bu gibi hayir islerini kendi capinda yapabilir. Manen, zaman, beceri ve destek vererek de yardim edilebilir. Onemli olan insanin bunu yapmaya hazir olmasidir. ‘Vermek, almaktan daha cok mutlu eder,’ dusunce ve tutumu her gercek Hristiyan’in hayatina yon vermelidir” dedi.

“Birileri bizi vaftiz ettirdi diye, anne-babamiz Ermeni diye, otomatik olarak Hristiyan olamayiz. Vaftizdeki ‘iman, umit, sevgi, dogruyu secmek, Allah’i sevmek ve O’na hizmet etmek’ andi anne-babalar ve vaftiz babasi tarafindan belli bir yasa kadar cocuklara anlatilmalidir. Bunu yapmayanlar, velilik ve vaftiz babaligi gorevlerini ihmal etmektedirler. Belli bir yastan sonra, cocuk yavas yavas her seyi kavramaya basladiginda, ait oldugu dini, Rab’bimiz ve Kurtaricimiz Isa Mesih’i, O’nun kilisesini anlamali, ve kisisel
secimiyle benimsemelidir. Bunun gerceklesmesi icin gerekli olan aile ve kilise ortaminin saglanmasi gerekir,” diyen Patrik Hazretleri, 1700 yildir resmen Hristiyan olan Ermeni halkinin ruhani durumunun bugun ne yazik ki pek parlak olmadigini soyleyerek, Surp Dznunt’tan once yapilabilecek en guzel seyin Vaftiz Andi’nin yenilenerek, ruhani hayatimiza yeni bir gayret, yeni bir hararet getirilmesi olacagini belirtti. “Tovbemizi yenileyelim. Kirginliklari ortadan kaldiralim. Sevgi, muhabbet ve dostluk icersinde olalim. Birlik ve beraberligi saglayalim. Benmerkezci olmayalim. Anlasilmayi degil, anlamayi; sayilmayi degil, saymayi; almayi degil, vermeyi ilke edinelim. Allah’a gostermelik seyler yerine, ‘alcak bir gonul, kirik bir ruh’ sunalim.”

Ruhani Reisimiz ayrica rutbe alan bes gencimizi, onlarin ailelerini, Samatya’da hizmet veren din gorevlilerini, koro ve vakif yoneticilerini, cemaat uyelerini kutladi.

Dini torenlerden sonra, Samatya Kilisesi’nin Kevork Yaner baskanligindaki vakif yoneticileri, Patrik Hazretleri’nin ve yeni tbirlerin onuruna bir sevgi sofrasi actilar. Genclerin aileleri ve kilisenin ruhani kadrosu yemege katilanlar arasindaydi.

Yorumlar kapatıldı.