İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Hanuka Bayramı nedir?

SORU: Museviler’in kutladigi HANUKA BAYRAMI ne anlama gelir? Neyi kutlar?

CEVAP: Hanuka veya diger adiyla Isiklar Bayrami Yahudi tarihindeki ilk din ve vicdan hurriyeti savasini anma amaciyla, Yahudi takviminin Kislev ayinin 25’inde (9 Aralik aksami) baslar ve sekiz gun sureyle kutlanir.

Hanuka’nin tarihcesi Milattan Once 2’inci yuzyilda Yehuda Makabi ve taraftarlarinin ozgurluk mucadelesini anlatir (ansiklopedilerinizde Makabiler ya da Makabeler bolumunu okuyunuz).

Makabiler, Allah’a ibadetlerini kendi geleneksel sekillerinde devam ettirebilmek icin, Kudus’teki Kutsal Mabed’i kapatan Hellenler’e karsi bir gerilla savasina girisirler. Uc yil sonra Kutsal Mabed’in yeniden acilmasini saglarlar. Ancak tapinaktaki gelenksel kandili yakmak icin sadece bir kucuk sise yag vardir.

Rivayete gore bir mucize gerceklesir. Bir sise yag ile sekiz gun boyunca kandil hic sonmeden yanar. Bu olay bir ilahi onay olarak kabul edilir.

Iste Hanuka Bayrami Yahudiler tarafindan bu mucizevi olayi bir gelenek haline getirerek tektanrili din kulturunun putperestlige karsi zaferini animsamak amaciyla kutlanir. Sekiz gun boyunca, her gun mum sayisini bir tane daha arttirarak yakilan dokuz mumlu HANUKIYA, Isiklar Bayrami’nin simgesidir.

Hanukiya, birinci aksam (9 Aralik) ortadaki buyuk mum ile, sekiz kucuk mumun birincisi yakilir, ve sekizinci gune kadar her gun bir mum arttirilarak yakilmaya devam eder.

Makabiler’in mucadelesi Hristiyanlik din tarihinin bir parcasi sayilir. Makabiler aziz olarak Hristiyan kiliseleri tarafindan da anilirlar.

Musevi dostlarinizin Hanuka Bayrami’ni kutlamayi unutmayin.

Yorumlar kapatıldı.