İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: TRT olmasaydı kapatırdık

Filmi değerlendiren RTÜK, mevzuat gereği devlet televizyonu TRT’ye uyarı vermesi durumunda daha önceki uyarının devamı olarak TRT yönetim kurulunun görevden alınması gerektiği için filmin bazı bölümlerini ‘‘sakıncalı’’ bulmasına rağmen müeyyide uygulamadı.

RTÜK Başkanı Nuri Kayış, ‘‘TRT’ye bir günlük kapatma cezası verilebilseydi çok kolay verirdik. Ancak TRT’ye uygulanan yasal süreç farklı olduğu için herhangi bir müeyyide uygulamadık. Ama üyeler olarak içimize de sinmedi’’ dedi. RTÜK, bu haftaki olağan toplantısında, geçen hafta görüştüğü ‘‘Salkım Hanımın Taneleri’’ filmini izledi ve karara vardı. Toplantı hakkında bilgi veren RTÜK Başkanı Kayış, daha önceki dönemden uyarı cezası verilen TRT’ye yeni bir uyarı cezası verilmesi durumunda, özel televizyonlardan farklı olarak, TRT yönetim kurulunu görevden almak gerektiğinden, herhangi bir ceza vermediklerini ifade etti.

Kayış’ın verdiği bilgiye göre, toplantıda üyeler kendi olanaklarıyla izlediği için filmin tümü değil; ensest ilişki ve Ermeni soykırımı imajı verildiği gibi tartışmalı bölümler izlendi. Daha sonra söz alan RTÜK Başkanı Kayış, ‘‘TRT yönetimi hakkında 3984 sayılı kanunun 35. madesinde belirtilen maddelerin (yönetim kurulunu görevden almayı gerektiren maddeler) uygulanmasına gerek görülmemekle birlikte filmin çeşitli açılardan sakıncalar taşıdığı bir gerçektir’’ dedi.

Diğer RTÜK üyeleri de, filmin TRT’de gösterilmesinin yanlış olduğu üzerinde görüş birliğine vardılar. Üyeler, hem tarihsel gerçeklerin tahrif edildiği hem de çeşitli Türkiye düşmanı çevrelere bunu istismar edici bir fırsat verildiği yönünde görüş bildirdiler.

Yorumlar kapatıldı.