İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Salkım Hanım iktidarı böldü

‘Salkım Hanım’ın Taneleri’ filminin TRT’de gösterilmesi ortalığı karıştırdı. ANAP ile MHP, dün bu film yüzünden birbirine girdi. MHP’li Ahmet Çakar, TRT Genel Müdürü Yücel Yener’i ‘vatana ihanetle’ suçladı, romanın yazarı ANAP’lı Bakan Karakoyunlu’yu da çok sert eleştirdi.

TRT’den Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu’nun aynı adlı romanından sinemaya aktarılan ‘Salkım Hanımın Taneleri’ filminin TRT’de yayınlanması, hükümet ortaklarını birbirine düşürdü. Film hakkında 2 kez yayınlanamaz raporu bulunmasına rağmen TRT Genel Müdürü Yücel Yener’in özel izniyle yayınlandığı iddiası TRT’yi de sarstı. Bu olayın TRT Genel Müdürü Yücel Yener’in görevine malolabileceği iddiaları ortaya atıldı. Koalisyon ortağı MHP’nin TBMM İdare Amiri Ahmet Çakar, Yener’i, ‘‘Vatana ihanet etmek’’le suçladı. Çakar, aynı şeyi savunması durumunda Karakoyunlu için de aynı sözleri söyleyeceğini vurguladı.

Filmin TRT’de yayımlanmasından haftalar sonra MHP’nin yaptığı saldırının ardında, TRT’deki ‘kadrolaşma kavgası’ bulunduğu öne sürüldü. Kendisine yakın isimlerin pasifize edilmesi nedeniyle MHP’lilerin, TRT’den sorumlu Devlet Bakanı olarak Yılmaz Karakoyunlu’yu hedef seçtiği iddia edildi.

ÇAKAR: TAM SKANDAL

Çakar, dün TBMM’deki basın toplantısında filmin TRT’de yayımlanmasını, ‘‘Tam bir skandal’’ olarak niteledi. Romandaki karakterlerle senaryodaki karakterlerin farklı olduğunu belirten Çakar, ‘‘Senaryoda karakterlerden biri, Ermeni asıllı Türk vatandaşı olarak karşımıza çıkıyor. Devletin, Ermenilere zulmettiği, Nazi Almanyası’ndaki vahşet sahnelerini anımsatıyor’’ dedi.

TRT Yayın Denetim Kurulu’nun film için 2 kez, ‘Yayımlanamaz’ raporu verdiğini, buna rağmen Yener’in özel onayı ile filmin gösterildiğini belirten Çakar, ‘‘Ermeni Soykırım iddiaları karşısında devletin resmi tezini çürütecek kadar Türk düşmanlarına koz verenler, başta Yener olmak üzere vatana ihanet etmişlerdir. Dahası Karakoyunlu, senaryonun değiştirilmesine ve kendisine bağlı TRT’de bu filmin yayınlanmasına hangi gerekçelerle izin vermiştir’’ diye sordu.

Bir gazetecinin, ‘‘Karakoyunlu’nun eseri olduğuna göre, Bakanı da vatana ihanet ile mi suçluyorsunuz?’’ sorusuna Çakar, ‘‘Roman farklı, senaryo farklı. Yoksa sözümü esirgemem. Aksi halde çifte standart olur. Romanda da yazıyorsa, aynı şeyleri savunuyorsa Karakoyunlu için de bunları söylerim’’ yanıtını verdi.

SUÇ DUYURUSU

Devletin savcılarına suç duyurusunda bulunduğunu, sorumluların cezalandırılmasını istediğini kaydeden Çakar, şunları söyledi:

‘‘Bir sahne var ki, insanın kanını beynine sıçratıyor. Sabit Paşa, Ermeni asıllı gelinine tecavüz etmektedir. Kim şerefli, bir Türk subayına böyle bir kara leke atabilir? Böyle bir film, devletin televizyonunda nasıl yayınlanır? Bu sahnelerle, Türk subayının haysiyeti ayaklar altına alınmıştır. Bir Türk milliyetçisi olarak bunu kabul edemeyiz. Türk subayına uzanan ellerin kırılması, bizim boynumuzun borcudur. Genelkurmay Askeri Savcılarına da sessiz kalmamaları, görevlerinin gereğini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyorum.’’

ERMENİLERE HİZMET

Çakar, bir soru üzerine, filmin, yıllardır Ermeni lobilerinin Türkiye aleyhine yürüttüğü kampanyaya hizmet ettiğini belirtti. Filmin, TRT’de yayımlanmasıyla Ermeni tezlerini kanıtlamak için belge niteliğine dönüştüğünü ileri süren Çakar, ‘‘Ermenilerden yana mısınız, Türk devletinden yana mısınız? Bu soruya cevap verilince herkes safını da belirlemiş oluyor’’ dedi.

RTÜK BUGÜN GÖRÜŞECEK

Çakar, RTÜK’e de çağrıda bulunarak, bu konuda kimsenin etkisi altında kalmadan görevlerinin gereğini yapmalarını istedi. RTÜK konuyu bugünkü toplantısında görüşecek.

TRT: Çakar’ın iddiaları yanlış

‘SALKIM Hanımın Taneleri’ filmi için meclis kürsüsünden Ahmet Çakar’ın suçlamalarına TRT Genel Müdürü Yücel Yener’in yerine adının açıklanmasını istemeyen kurumun üst düzey bir yöneticisi yanıt verdi. Çakar’ın iddia ettiği gibi filmin TRT Yayın Denetim Kurulu’ndan 2 kez ‘yayınlanamaz’ raporunu almadığını, böyle bir olayın hiç olmadığını belirten yetkili, şunları söyledi: ‘‘Film Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla ve denetim onayıyla bir yıl sinemalarda oynadı. Altın Portakal Film Festivali’nde ödül aldı ve son olarak da bizde oynadı. Bugüne kadar herhangi bir sakınca görülmedi. Üstelik de Kültür Bakanlığı’nın onayını almış bir yapım. TRT’de gösterime girince neden olay oldu anlayamadık. Siyasi bir çekişme olabilir. O da bizi aşan bir durum.’’

Varlık Vergisi dramını anlatan ödüllü film

YILMAZ Karakoyunlu, ‘Salkım Hanımın Taneleri’ adlı romanında, 1942 yılında çıkartılan ve sermayenin el değiştirmesi operasyonu olarak yorumlanan Varlık Vergisi ve onun çevresinde yaşanan aile dramlarını anlatıyor. Daha çok varlıklı Rum, Ermeni, Yahudi gibi azınlıklar düşünülerek çıkartılan Varlık Vergisi’ni ödeyemeyenlerin mallarına el konulmuş ve kendileri de Aşkale’ye çalışma kamplarına gönderilmişlerdir. Bu arada Anadolu’dan gelip İstanbul’a yerleşen, zengin ailelerin yanında hizmetçilik, kapıcılık yapan bazı uyanık kişiler bu malları haraç mezat kapatmışlar ve yeni zenginler olarak ortaya çıkmışlardır. Bu arada karısı Nora’ya düşen vergiyi ödeyemediği için Aşkale’ye sürülenlerden biri de Halit Bey’dir.

Yönetmen Tomris Giritlioğlu tarafından filme alınan ‘Salkım Hanım’ın Taneleri’nde Hülya Avşar, Zuhal Olcay, Uğur Polat, Nurseli İdiz rol aldı. Salkım Hanımın Taneleri romanı Karakoyunlu’ya 1990 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü getirdi, romandan çekilen film ise Altın Portakal aldı.

Vatan tarifini yapsın ‘perveri’ tayin edelim

DEVLET Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Ahmet Çakar‘a şu yanıtı verdi: ‘‘Çakar kitabı okumamış, kitabı okuduysa da anlamamış. Belli ki, eline bir şey yazmış vermişler, onu da doğru düzgün yazamamış. Türkçesi de fevkalade bozuk olduğu için anlaşılması da ne demek istediği de fevkalade zor. Söylediğinin filmle gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Ne zaman hakkında ne mekan hakkında bir fikri var. Muhtemel ki yaşını bilmiyorum ama Çakar bunların cereyan ettiği tarihte henüz doğmamıştı. Ben bu olayların içinde yaşadım ve gözlemlerimi anlattım. Bu gözlemlerimle ilgili olarak bugün gazetede şöyle bir ifade var: Dönemin değerlerinin çok uzun araştırmalarla gerçekçi şekilde tespit edildiği tarzındaydı.’’

Bu filmin TRT‘de yayınlanmasının göreviyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını bildiren Karakoyunlu, şöyle konuştu:

‘‘Bu film TRT için yapıldığı zaman, Bakan bile değildim. Asıl önemli olan tarafı, Çakar‘ın işini gücünü bırakıp bu işle ilgili yayın yapmış olması. Okuduğunu da anlamadığı için ne söylediği de belli olmadığı için, ortaya fevkalade gerçeklerden uzak, sadece şahsi olarak kendini tatmin etmek isteyen, biraz da hava atmaya yönelik bir beyanatı olmuş. Çakar‘ın bu hassasiyetine ne açıdan teşekkür edeceğimi düşündüm. Vatanperverlik diyorsa evvela vatan tarifini yapsın da kimin perveri olduğunu biz beraber tayin edelim.’’

Yorumlar kapatıldı.