İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akşam: Sarayda skandal

Şerife ÜSTÜNER/Ankara

Dolmabahçe Sarayı Müdürü, Azerbaycan meclis heyetine Ermeni rehber tahsis edince görevinden alındı

Atatürk’ü küçümseyici davranış ve sözlerinden dolayı Cumhurbaşkanı Sezer’in uyarıları üzerine yapılan inceleme sonucunda Meclis Başkanı İzgi tarafından görevinden alınan Dolmabahçe Sarayı Müdürü Savaş Savcı’nın bir başka vukuatı daha ortaya çıktı. Savcı’nın, Azerbaycan Meclis Başkanı Aleskerov’un Dolmabahce Sarayı’nı ziyareti sırasında Ermeni rehber görevlendirdiği anlaşıldı.

Meclis Başkanı Ömer İzgi, Sezer’den gelen uyarı yazısı üzerine harekete geçerek Dolmabahçe Sarayı eski Müdürü Savcı hakkında inceleme başlattı. İzgi, Savcı hakkındaki şikayetler ve iddiaları araştırmak üzere bir heyet görevlendirdi. Heyetin saray personeliyle yaptığı görüşmeler ve olay yerindeki incelemeleri sonucunda oluşturulan raporda, Savcı’nın Atatürk’e hakarete varan sözler sarfettiği yer aldı. Savcı’nın, daha önce inceleme yapmak üzere Dolmabahçe’ye gelen Cumhurbaşkanlığı görevlilerine de lakayt davrandığı ve Atatürk’ü küçümseyici tavırlarda bulunduğu ifade edildi.

Hep Atatürk diyorsunuz

Cumhurbaşkanlığı görevlilerine, ‘Hep Atatürk, Atatürk diyorsunuz. ‘Her şeyi o yaptı’ diyorsunuz. O mu yaptı, nereden biliyorsunuz?’ diyen Savaş Savcı’nın personelle de geçimsizliği raporlara yansıdı. Savcı’nın, idareyi kötü gösterecek tavır sergilediği, Meclis Başkanlığı’nı zor duruma sokacak bir başka olaya da imza attığı vurgulandı. Azerbaycan Meclis Başkanı Aleskerov’un Dolmabahçe Sarayı’nı ziyareti sırasında, Meclis’in kadrolu 60 rehberinin içinden Ermeni asıllı İlona Baytar’ı görevlendirmesi Azeri heyetini kızdırdı.

Rehber Baytar’ın, sarayı gezdirirken, ‘Dolmabahçe Sarayı’nın inşaatını, Kayseri asıllı Ermeni Balyan ailesi yapmıştır’ diyerek vurguda bulunması ise Azeri heyetinin tepkisini daha da artırdı. Azeri heyetinin, saray müdürü Savcı’yla ilgili şikayeti de raporlara yansıdı. Görevinden alınan Savcı, Ermeni rehber görevlendirmesinde bir kastının bulunmadığını, sadece nöbet sırası o kişide olduğu için görev verdiğini söyledi.

Emekliye ayrıldı

Raporda Savcı’nın, sarayı ziyarete gelen halka ve öğrencilere de kötü davrandığı yer aldı. Öğrencilere ve halka sıraya girmelerini söylerken ‘koyu disiplin’ uyguladığı ve ziyaretçilerin sürekli olarak bu uygulamalardan dolayı şikayetçi oldukları da raporda belirtildi. Sarayda görevli personel arasında kamplaşma yaratması da Savcı’nın görevden alınmasında etkili oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in uyarısı üzerine yapılan inceleme sonucunda Atatürk’e karşı saygısız davranışlarından dolayı Meclis Başkanı Ömer İzgi tarafından görevinden alınan Dolmabahçe Sarayı Müdürü Savaş Savcı, daha sonra emekliliğini istedi ve emekliye ayrıldı.

Yorumlar kapatıldı.