İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Çocuk haklarına Dikkat Çekildi

PATRİK HAZRETLERİ DİKKATLERİ ÇOCUK HAKLARINA ÇEKTİ

ISTANBUL, 21 Kasım 2001 (“Lraper” Kilise Bülteni) —

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle Patrik Mesrob II Hazretleri Salı günü Patrikhane’yii ziyaret eden tüm ruhani ve sivillerin dikkatini, çalışmak zorunda olup eğitimlerine devam edemeyen İstanbul’lu Ermeni çocukların konusuna çekti.

Patrik Hazretleri, aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla çarşıda çalışmak zorunda olup eğitimlerini sürdüremeyen, gelecek vaat eden çocuklar için özel bir bursun tesisinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sadece okulların yıllık genel masraflarının karşılanmasının yeterli olmadığını, çocukların ayrıca, okul araç ve gereçlerinin, giysi, kitap, defter gibi gereksinimlerinin temin edilebilmesi için de para gerektiğini sözlerine ilave etti. Durumları müsait olan bazı aileler, çocuklarının okuyabilmesi için gereken masrafları yapmaktan ve okullara aidat ödemekten kaçınırken, gerçekten yardıma muhtaç olan aileler çocuklarını okutmak olanağından yoksun kalmaktalar. Dolayısıyla semtlerdeki din görevlileriyle vakıf yöneticileri bu tür ailelerle ilgilenmeli ve izzetinefislerini zedelemeden cemaatin şefkatini ve himayelerini onlardan esirgememelidirler. Bu bağlamda Kilise Korolarına ve Derneklere de önemli bir görev düştüğünü sözlerine ilave eden Patrik Hazretleri, cemaate ait büyük veya küçük her tür salon ve mekanın çocukların ve gençlerin sosyal faaliyetlerine tahsis edilmesinin önemini vurguladı.

Patrik Hazretleri sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce kiliselerde söyledim, şimdi yine tekrarlıyorum: okullarımız çatısı altında ilk veya orta öğrenimine devam etmek isteyip sadece maddi olanaksızlıklardan dolayı bunu gerçekleştiremeyenler varsa doğrudan bana başvursunlar.” Patrik Hazretleri ayrıca, çarşıda çıraklık yapan çocukların, bir çeşit eğitim yuvası olan derneklere ve kilise korolarına katılımlarının temin edilmesini önerdi.

Patrik Hazretleri sözlerini bitirirken “Gelecek için usta kuyumcular, gümüşçüler, oymacılar vs. yetiştirmek amacıyla camaat okulları yöneticilerinin ivedi olarak, orta öğrenim kurumlarımız çerçevesinde güzel sanatlara ve el sanatlarına yönelik mesleki bölümler tesis etmelidirler” dedi.

Yorumlar kapatıldı.