İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Sezer atağa kalktı

DENİZ ZEYREK, ANKARA – Rusya ile Gürcistan’ın arası Abhazya sorunu yüzünden açılırken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Kafkas İstikrar Paktı hayalini gerçek kılma çabasına girişti. Türkiye’nin Afganistan harekâtına katılım kararını takiben Özbekistan, Tacikistan ve Gürcistan’ı
ziyaret eden Sezer’in, Tiflis’te Kafkas
İstikrar Paktı projesini gündeme getirerek başlattığı atak çerçevesinde, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Güvenlik İşbirliği mekanizması kurulması için ilk adım atıldı. Üç ülke terörizm, kaçakçılık ve örgütlü suçlarla mücadele için güvenlik işbirliği anlaşması imzalayacak. Sezer dün Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’i telefonla arayarak öneriyi iletti. Azeri liderinin öneriyi benimsediği açıklandı.

Ankara’da üçlü zirve

Buna göre, Sezer ve Aliyev, anlaşmanın Ankara’da yapılacak üçlü zirvede imzalanması için görüş birliğine vardı. İlgili makamların
anlaşma metninin hazırlıklarına başladığı öğrenildi. Sezer 8 Kasım’da Tiflis’e yaptığı ziyarette aynı öneriyi Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’ye de iletmiş ve olumlu yanıt almıştı. Abhazya’daki olaylar nedeniyle endişe duyuluyordu.

Demirel büyük oynamıştı

Demirel, görev süresinin dolmasına kısa süre kala Tiflis ziyaretinde Kafkaslar’da barış ve istikrar için bölge ülkelerinin katılacağı, Batı’nın da destek verdiği bir pakt önermişti. Bu öneri birçok ülkeye yazılı olarak iletilmişti. Ancak hiçbir ülkeden somut adım gelmemişti. Sezer’in bu nedenle daha dar kapsamlı bir işbirliği mekanizması oluşturmaya çalıştığı öğrenildi.

Üç ülkenin bu şekilde yakınlaşması Ermenistan’ın bölgede yalnızlaşması sonucunu doğuracağından Rusya, Türkiye’nin bu politikasından rahatsızlık duyuyor.

Yorumlar kapatıldı.