İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretleri Dunya Hosgoru Gunu´nu Kutladi

Patrik Mesrob II Hazretleri 16 Kasim Cuma gunu Osmanbey’deki Bulgar Ortodoks Kilisesi salonunda duzenlenen etkinlige katilarak “Dunya Hosgoru Gunu”nu kutladi.

LISES Vakfi, Bulgar Ortodoks Kiliseleri Vakfi, Cagaloglu Iki ve Bosfor Lions Kulupleri tarafindan duzenlenen etkinlige Istanbul’daki tum dini cemaatlerin temsilcileri katilirken, Ermeni cemaati en ust duzeyde temsil edildi. Etkinligin kisa acilis konusmalarindan birini Bosfor Lions Kulubu Baskani Melkon Nevsehirli yapti. Istanbul Universitesi Konservatuari’nin tasavvuf muzigi dinletisinden sonra, dini cemaatler adina Hosgoru Gunu hakkinda konusmak uzere ilk olarak Patrik Mesrob II Hazretleri kursuye davet edildi.

Patrik Hazretleri soyle konustu (teyp cozumu):

“Hosgoru hakkinda konusmak cok kolay bir sey. Hatta bu etkinlik bir medrese ya da ruhban okulunda duzenlenmis olsaydi Tevrat, Incil veya Kuran’daki hosgoru ve sevgi hakkindaki ayetleri de bir guzel siralayabilir ve bu ayetler hakkinda uzunca bir sohbette bulunabilirdik. Sorun su ki, konusanimiz cok da, yapanlarimiz; konusulanlari, ve dinlerin ogrettiklerini hayatta tatbik edenlerimiz cok az.

“Acaba bugun dunyamizin bir cok yerinde din adina ilan edilen savaslari, olanca hiziyla devam eden catismalari bu etkinlikte hatirlatmak hosgorusuzluk mu olur? Acaba Ucuncu binyila giren, 78’inci yilini idrak eden Cumhuriyetimiz’de Musluman vakiflarimizla gayri-Muslim vakiflarimizin hala esit kosullarda hizmet veremediklerini soylersek hosgorusuzluk mu olur? Halbuki kutsal kitaplarin hicbiri bu gibi ayirimciliklari, savasi, catismayi emretmez, kitaplardaki savas, ordu, guc, silah, mucadele, cihat gibi kelimeler, mecazi anlamlarda, kisinin ya da toplumun hayatindaki temizlik, arinma, Allah’a daha makbul duruma gelmek uzere verilen ruhani mucadeleyi anlatirlar.

“Zaten gercekten imanli, inayetli, Tanri ve insan sevgisiyle dolu olan kisiler dogal olarak hosgorulu olurlar. Hosgorusu olmayanlar cesitli korkulari, tedirginlikleri yasayan, ozguveni olmayan insanlardir.

“Bugun Ramazan ayinin ilk gunu. yarin Hristiyan Ermeniler Noel yortusunun yedi haftalik hazirlik donemine giriyor. Diger Hristiyanlar bir iki hafta sonra Noel donemine girecekler. Museviler bir kac hafta sonraki Hanuka bayramina yaklasiyor. Bu kadar renkli ve cogulcu bir sehirde yasamanin ayricaliginin bilincinde olmali, birbirimizin geleneklerinden bir seyler almayi bilmeli, bu zenginligi yasamaliyiz. Hosgoruyu konusmak yerine, hosgoruyu yasamali, paylasmaliyiz.

“Bu duygularla bu etkinligi tertip edenleri yurekten kutluyorum. Musluman kardeslerimizin, komsularimizin mubarek Ramazan ayinin hayirlara vesile olmasi icin dua ediyorum. Yuce Allah, ulkemizi ve insanlarimizi bereketlesin, bizleri inayetleriyle ve hosgoruyle donatsin. Amin.”

Diger cemaat temsilcileri ile etkinlikte hazir bulunan Rusya, Bulgaristan ve Romanya baskonsoloslari konustuktan sonra, Bulgar Ortodoks Kilisesi korosu cok basarili bir ruhani muzik konseri verdi. Etkinlik, Birlesmis Milletler Komite Baskani M. Gok Yegin ve Lions Genel Yonetmeni Haluk Coskunkan’in kapanis konusmalari ile sona erdi

Cikista medya mensuplarinin sorularini yanitlayan Patrik Hazretleri, “Dinimiz ne olursa olsun, sonucta hepimiz insaniz. Insani sorunlarimizla hepimizin ortak paydalari var. Anlasmayi ve hosgorulu olmayi ogrenmek zorundayiz,” dedi. Mesrob II bir soru uzerine, “Evet, ne yazik ki, Turkiye’de Musluman vakiflari ile gayri-Muslim vakiflar esit degildir. Insallah bu esitsizlik kisa zamanda giderilir” dedi.

Patrik Hazretlerine, Patriklik Genel Sekreteri Dikran Zenginyan, Adalar Ermeni Kilisesi Vakfi Baskani Levon Kuzikoglu, Boyacikoy Ermeni Kilisesi Vakfi Baskani Nazaret Ozsahakyan eslik etmekteydi

Yorumlar kapatıldı.