İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara Protokolü imzalandı

“Ankara Protokolü” imzalandı

Türk, Ermeni ve Azeri gazeteciler, 3 ülke toplumları arasında ilişkilerin gelişmesine ve sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla bir işbirliği protokolü, 8 Kasım’da imzaladı. “Ankara Protokolü” olarak adlandırılan belgeye, Türkiye’den Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) Başkanı Yusuf Kanlı ile Türk Demokrasi Vakfı (TDV) Genel Sekreteri Murat Şengül, Ermenistan’dan Erivan Basın Kulübü adına başkan Boris Navasardian ve Azerbaycan’dan Yeni Nesil Gazeteciler Derneği adına Arif Aliyev imza attı.

Üç ülke basınında Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin işlenişini yaklaşık bir yıldır tartışan gazeteciler, imzaladıkları protokolle 3 ülke toplumları arasında varolan önyargıların yıkılmasını amaçlıyor. DMD Başkanı Kanlı, imza töreninde yaptığı açıklamada, bu protokolün, psikolojik boyutta düşmanlık kavramını yıkılması hedefi taşıdığını belirterek, “Dünya yeni bir dönemden geçiyor. Nefret ve hoşgörüsüzlüğün yarattığı sorunları hepimiz biliyoruz ve bu çerçevede 3 dernek olarak halklar arasında dostluk ve işbirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Kanlı, gazeteciler olarak, 3 ülke arasındaki sorunların çözümüne aday olmadıklarına dikkati çekerken, “Biz sadece bu sorunları çözecek olan yetkililerin sorunları ele alabilmeleri için uygun ortamı yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Bakü, Ankara ve Erivan’da “Bölgesel sorunların üstesinden gelmede ve düşman imajını yıkmada medyanın rolü” konulu bir seri toplantının ardından imzalanan Ankara Protokolü, 6 maddeden oluşuyor. Protokolde, propaganda savaşı metodlarından uzak durmak ve tarafsız gazetecilik derslerini uygulamak ilkesinin yanı sıra 3 ülke arasında her türlü diyalog ve yakınlaşma çabalarına destek vermek, gazeteci ve medya kuruluşları temaslarına katkıda bulunmak, karşılıklı ziyaretleri kolaylaştırmak ve basın programları uygulamak maddeleri bulunuyor.

Protokolde ayrıca, 3 ülke başkenti ile diğer kentler arasında karşılıklı anlayışı geliştirerek, böylelikle 3 ülkenin değişik profesyonel sektörleri ve politik kişilikleri arasında anlayış ve işbirliğini geliştirici yuvarlak masa toplantıları düzenlemek de öngörülüyor.

Yorumlar kapatıldı.