İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretlerine Cumhuriyet Odulu

Turkiye Ermenileri Patrigi Mesrob II Hazretlerine, 29 Ekim gunu saat 16:00’da Ankara’da duzenlenen bir torende AKVIL (Avrasya Kultur, Isbirligi ve Is Lobisi) Vakfi tarafindan “Cumhuriyet ve Demokrasi Odulu” verildi. AKVIL Vakfi Baskani Metin Genc, Patrik Hazretleri’nin yillardir inanc gezileri tertip ettigini ve bu yolla Turkiye’nin tanitimina katkida bulundugunu, ayrica ulkenin degisik kokenlerden gelen vatandaslari arasinda hosgoruyu, anlayisi, birlik ve beraberligi saglayici girisimlerde bulundugunu, odulun bu nedenle verildigini acikladi. Patrik Hazretlerine odul, Emekli Yargitay Bassavcisi Vural Savas tarafindan verildi. Mesrob II ise odul icin tesekkur ederek kisa bir konusma yapti.

Torende ayrica Hurriyet Gazetesi yazari Bekir Coskun’a, Turk Sanayici ve Isadamlari Vakfi Genel Baskani Veli Saritoprak’a, eski Turizm Bakani Erkan Mumcu’ya ve Kibris Halkin Sesi Gazetesi’ne 2001 “Cumhuriyet ve Demokrasi” odulleri verildi.

Torende Patrik Hazretlerinin yaptigi konusma soyleydi:

“Avrasya Kultur, İsbirligi ve İs Lobisi Vakfi tarafindan sahsima 2001 Yili Cumhuriyet ve Demokrasi Hizmet odulu verilecegini ogrendigimde biraz sasirdigimi ifade etmeme izin veriniz. Sonucta, ulkemizdeki eski uygarliklarin oren yerlerini ve bugun dunyanin bircok kosesinde takipcileri bulunan dinlerin kutsal mekanlarini sahiplenmek İdari makamlar, akademisyenler, turizm sektorunde calisanlar, ulkenin tanitimi icin ugras verenler kadar, hangi dine ve mezhebe ait olursa olsun din adamlarinin da dogal gorevlerindendir, diye dusunuyorum.

Turizm bugun ulkelerin ve insanlarin hayatini etkileyen cok boyutlu sosyal ve ekonomik faktorlerden biridir. Her yil yuz milyonlarca insan gerek kendi ulkelerinde, gerekse dost ulkelere ziyaretlerde bulunmaktadir. Milyonlarca insan turizm alaninda, is ve tanitim sektorlerinde, ayrica tur operatorleri olarak, bir o kadar insan da yan sektorlerde calismakta veya sade vatandaslar olarak turistik bolgelerde yasamaktadirlar.

Turizm olgusu bugunku haliyle 20nci yuzyilin gercek anlamdaki bir mirasidir. 1950li yillarda, gelismis ulkelerdeki insanlarin bir cogu dogrudan turizmden etkilendiginde, uluslararasi orgutlerin saptamalarina gore, dunyada yaklasik 25 milyon uluslararasi turist bulunmaktaydi. 2000 yilinda uluslararasi turist syaisi 698 milyon rakkamina ulasmisti. Bugunlerde yasanan uluslararasi krize ragmen 2020 yilinda varilmasi beklenen rakkam 1 milyar uluslararasi turistin uzerindedir.

Topraklari tarihte bes imparatorluga ve bir cok yoresel devlete, bir dizi coktanrili dinin ve daha sonra uc semavi dinin takipcilerine yuva olmus olan Turkiye, insanlari gerekli egitimden ve ogretimden gectigi ve altyapilari doga, tarih ve cevre bilinciyle gelistirildigi taktirde bu buyuk potansiyelden hakli payini almaya aday bir ulkedir.

Biz aslinda o kadar da ozel bir sey yapmadigimizin farkindayiz. Sadece az once ifade ettigimiz dusunceyi kendi capimizda yasama gecirmeye calistik. Son yirmi yil zarfinda 82. ve 83. Turkiye Ermenileri Patriklerinin yardimcisi, 1998’den bu yana ise 84. Turkiye Ermenileri Patrigi sifatiyla yalniz Ermeni Kilisesi ve kulturunu animsatan oren yerlerine degil, ayni zamanda diger kultur ve dinlerin mekanlarina da gerek turistik gerekse inanc gezileri tertip ettik.

Bu gezilere yurticinden oldugu kadar, yurtdisindan da ilgi hic eksik olmadi. Bu ilgiyi mutevazi cabalarimizin gerekliliginin bir gostergesi olarak kabul ediyorum. Bu cabalarin ulke tanitimina da olumlu katkida bulunduguna yurekten inaniyorum. Cabalarimizin AKVİL tarafindan takdir edilmesini minnet duygulariyla karsiliyor, tesekkur ediyorum. Tanri ulkemize esenlik ve bereket, insanlarimiza mutluluk bahsetsin diye dua ediyor, tum yurttaslarimizin Cumhuriyet bayrami’ni kutluyorum.”

Yorumlar kapatıldı.