İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RADİKAL: Ermenistan’la resmen ticaret

RADİKAL’in haberine göre, Başbakanlık’ta yapılan toplantıda sınır ticaretine hızla yeni düzenlemeler getirilmesi kararlaştırıldı.

Ermenistan ile bir süredir fiilen başlayan sınır ticareti resmiyet kazanıyor. Ermenistan ile yapılacak sınır ticaretinin kapsamı ve kuralları, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenecek.
Sınır ticaretinde yeni ilke ve uygulamalar da gündemde. Irak’la ticaretin petrolden başka ürünleri de kapsaması, Suriye ile sınır ticareti olanaklarının genişletilmesi ve petrol ticaretinin sadece TPAO tarafından yapılması, ilgili kurumlar arasında yapılan toplantıda benimsendi. Sınır ticaretinde yaşanan sorunlar ve planlanan yeni düzenlemeler, Başbakanlık’ta yapılan geniş katılımlı bir toplantıda değerlendirildi. Toplantıda, sınır ticaretinde serbest bölge ve açık pazar ilkelerinin benimsenmesi kararlaştırıldı. Alınan karar gereğince, Ermenistan vatandaşlarının kendi ülkelerinden getirdikleri malları Ağrı, Artvin, Van başta olmak üzere sınır illerinde satmaları ve Türkiye’den aldıkları mallarla dönmeleriyle fiilen devam eden ‘bavul ticareti’ kurallara bağlanarak resmileşecek.

Suriyelilerle toplantı

Toplantıda, Irak ile petrol ticareti yapan illerin valileri, sınır ticareti kapsamının genişletilmesini istedi. Irak ile ticaretin petrol dışındaki mal ve ürünleri de kapsaması, Suriye ile olan ticaret ilişkilerinin daha da geliştirilmesi benimsendi. Valiler, önümüzdeki haftalarda kendi illerinde Türk ve Suriyeli tüccarları bir araya getiren toplantılar organize edecek.

Yorumlar kapatıldı.