İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretleri Bulgar Ermeni Heyetini Kabul Etti

Patrik Mesrob II Hazretleri, 21 Ekim Pazar günü saat 13:00’te Kumkapı Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nin Surp Harutyun Şapeli’nde bugünlerde ülkemizi ziyarete eden Bulgaristan Millet Meclisi üyesi Dr Rupen Hovhannes Krikoryan’ın başkanlığındaki bir Ermeni heyetini kabul etti. Görüşmede Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Sıvacıyan, Patriklik Kalem Müdürü Kıd. Peder Dr Krikor Damatyan ve Peder Drtad Uzunyan da hazır bulundular.

Milletvekili Dr Krikoryan önce Romanya ve Bulgaristan Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Dirayr Mardigyan’ın selam ve saygılarını ileterek, Patrik Hazretlerinin kendilerini kabul etmesinden dolayi hissettikleri mutluluğu dile getirdi. Yunanistan’daki Ermeni cemaatiyle temaslardan yeni dönen heyetin Sofya, Varna, Plovdiv ve Burgaz Ermeni cemaatlerinin temsilcilerinden oluştuğunu anlatan Dr Krikoryan, genelde iki amaçlarının olduğunu ifade etti.

Heyetin Istanbul’u ziyaretinin birincil amacının ekonomik işbirliği olduğuna dikkat çeken Dr Krikoryan, Balkanlar’daki Ermeni işadamlarının, sanayicilerin, kuyumcuların ve diğer iş kollarında etkin olanların hem şahsi, hem cemaatlerinin, hem de ülkelerinin yararına olabilecek bu gibi bir girişimi destekleyeceklerini umduğunu söyledi.

Ermenistan’dan Bulgaristan’a göç edenlerle birlikte, o ülkedeki Ermeni cemaatinin sayısının elli bin kişiyi bulmuş olmasına karşın, başkent Sofya’da Ermeni Kilisesi’ne özel bir kilise binası olmadığını, imanlıların ibadetlerini bir apartman katında ettiklerini, Ermeni mimarisine has bir kilisenin temelini Aralık ayında Eçmiyadzin’den davet edilen Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II Hazretlerinin riyasetinde atmak istediklerini söyleyen Krikoryan, ikinci amaçlarının da bu törene Patrik Mesrob II Hazretlerini davet etmek olduğunu ifade etti.

Politikacı, işadamı, mimar ve yargıçlardan oluşan heyetin verdiği ziyaret için teşekkür ettikten sonra, Türkiye Ermenileri Patriklği ve cemaati hakkında konuklarına kısaca bilgi aktaran Patrik Hazretleri,
Bulgaristan’daki Ermeni Kilisesi’nin eskiden, 1908 yılına kadar, doğrudan Istanbul’a bağlı olduğunu anımsattı. Patrikliğin ekonomik işlerle uğraşmadığını, ancak ekonomik işbirliği için kesin hatları belli olan bir program sundukları taktirde Istanbullu işadamlarının önerileri değerlendireceklerinden emin olduğunu söyleyen Patrik Hazretleri, kilise ile ilgili ziyaretler konusunda da resmi öneri veya davetlerin Bulgaristan Ruhani Önderi’nden resmen geldiği taktirde Patriklik Ruhani Kurulu’nun gündemine alınabileceğini söyledi.

Patrik Hazretlerinin huzurunda yarım saat kadar kalan Bulgaristan Ermeni heyeti daha sonra Bezciyan Salonu’na geçerek sevgi sofrasında ağırlandılar.

Heyet başkanı Dr Krikoryan, Bulgaristan Millet Meclisi’ndeki üyeliğinin yanısıra, Bulgaristan Ermeni Kilisesi Cismani Meclisi Başkanı, Uluslararası Kültürel İlişkiler Enstitüsü’nün Genel Sekreteri ve Bulgar Filozoflar Derneği’nin Başkanı sıfatlarını taşıyor.

Yorumlar kapatıldı.