İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: ABD, Bakü´ye silah yasağını kaldırıyor

Amerikan hükümeti, Azerbaycan’a askeri yardım yapabilmek için Kongre’den bu ülkeye yönelik bazı kısıtlamaları kaldırmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Senato Dışişleri Komisyonu’na gönderdiği mektupta, Bakü yönetiminin, Afganistan operasyonunda ”ABD’ye hava sahasını açtığını, üslerini kullanmasına izin verdiğini ve istihbarat alanında önemli işbirliğinde bulunduğunu” belirtti.

Mektubunda, ”Azerbaycan’ın terörist örgütler ve sınırları içinde faaliyette bulunan gruplara karşı koyabilmesi için ABD’nin gerekli askeri yardımı sağlayabileceğini” belirten Powell, bu amaçla, Yukarı Karabağ savaşı nedeniyle 1992 yılında kabul edilen ve Azerbaycan’a yardımı sınırlayan yasanın kaldırılmasını istedi.

Powell, ”bu yasanın, ABD’nin terörizmle savaşım çerçevesindeki operasyonlarına destek için gerekli askeri yardımın da dahil olmak üzere, Azerbaycan hükümetine yönelik Amerikan yardım kapasitesine engel oluşturduğunu” vurguladı.

Powell, Washington’un Bakü’ye yardımı, terörle mücadelenin mali önlemler veya istihbarat gibi diğer alanlarına da yaymayı planladığınıbelirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Sam Braownback geçen hafta Salı günü Kongre’ye bu amaçla bir önerge vermişti.

Yorumlar kapatıldı.