İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azg: A.B. Ermenistan’da Denetlemelerde Bulunuyor

Avrupa Konseyi AK’ın Parlamenterler Komisyonunun Ermenistan’la ilgili Monitoring Komitesi Ermenistan’da bulunuyor.

Komite Ermenistan’ın üyelik için kendi üzerine aldığı sorumlulukları gerçekleştirip gerçekleştirmediğini denetleyecek. Bunlar Anayasa reformları içerisinde yer alan söz, vicdan, inanç, seksüel azınlıklar ve insan haklarını içeren maddelerdir.

15-19 Ekim günleri arasında Ermenistan’da bulunacak olan AKPK Milletvekili, Slovakya temsilcisi İrena Beloğovskaya Başkanlığındaki Monitoring Komisyonu üyeleri, Ermenistan’da kayıtlı uluslararası kuruluşların temsilcileri, değişik dini kuruluşun üyeleri ve medya temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak.

Heyet ayrıca Ermenistan’ın Koş adlı hapishanesini de gezdi. Ermenistan Savcılık temsilcileriyle de görüşme öngörülmektedir. Heyet bu zamana kadar gerçekleştirdikleri görüşme sonuçlarını AK tüzüğü gereğince açıklamadan kaçındılar. Heyetin elde ettiği sonuçlar önce AK bünyesinde kapalı kapılar ardında görüşülecek daha sonra AK PK oturum gündemine alınacak. Buradaki görüşmelerin yayınlanmasından sonra ancak heyet üyeleri kendi görüşlerini ileri sürebilecek.

Medya temsilcileriyle görüşmeleri sırasında Monitoring Komisyonu üyelerini daha çok yerel gazetecilerin Ermenistan’da söz özgürlüğü düzeyi ve bunu sağlayan yasalar hakkında neler söyleyeceği ilgilendiriyordu. Tv temsilcileri “Tv ve radyo hakkındaki” yeni yasanın kabulünün doğrudan Ermenistan’ın bir zorunluluğu olduğunu söylediler. Ayrıca bu yasanın enformasyon edinme ve karşılıklı kullanım mekanizmasına tamamen uyduğu ve bu açıdan da Ermenistan’da basın sorununun bulunmadığını vurguladılar. Gazeteciler ise bazı ufak aksaklıklar haricinde genel olarak Ermenistan’da basın özgürlüğünün kökleştiğini ifade ettiler.

İTAR-TASS ajansının Ermenistan muhabiri dahi Ermenistan’da basın özgürlüğünün tamamen işlediğini belirtti. Bu kişi “Ermenistan’da hiçbir gazeteci yazdığından dolayı yargılanmamaktadır. Burada herkes ne isterse onu yazmakta serbesttir” diye vurguda bulundu. Görüşme sırasında Ermenistan basınının finansal zorluklarının bulunduğu, bundan dolayı da teknik ve yurtdışı muhabirleri sıkıntılarının yaşandığı dile getirildi.

Gor Abrahamyan

Yorumlar kapatıldı.