İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kim Kashkashian…

1995’de Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan “büyük usta” Angelopoulos’un Ulis’in Bakışı adlı filminin müziklerinden tanıdığımız Viyola sanatçısı Kim Kashkashian 15 Kasım Perşembe günü İstanbul’da İş Sanat’da piyanist Robert Levin ile bir konser verecek.

Kim Kashkashian Detroit’de doğdu. Sanatçı Walter Trampler ve Karen Tuttle ile birlikte çalıştığı Peabody Müzik Konservatuarı’ndan mezun oldu. Uluslarası kariyeri Münih ve Lionel Tertis Viyola yarışlamarındaki birincilikleri ile başladı. Bu başarıları sonrası önemli orkestralar ve şefler ile çalışma şansı buldu. Marlboro, Santa Fe, Spoleto, Mostly Mozart, Lockenhaus ve Salzburg gibi bazı festivallere düzenli olarak misafir edilmeye başladı.

1989da Almanya’ya taşınmadan önce Mannes College of Music, Inidiana Üniversitesi, Bloomington’da çalışmalarını sürdürdü. İlk olarak profesör olarak görev aldığı Freiburg, Hochschule für Müsik’den (Müzik Yüksekokulu) 1996 sonbaharında Hanns Eisler üniversitesine geçti. 2000 yazında da Boston’daki New England Konservatuarı’ndan aldığı teklif üzerine 10 yıl sonra ABD’ye geri dödnü.

Kim Kashkashian’ın ilk hedefi hiç bir zaman orkestralarla konserler, sonatlar ya da oda müziği (Guarneri, Tokyo ve Ermerson quartetleri ile de çaldı) konserleri olmadı. Onun için önemli olan yeni yollar ve formlar peşinde koşmaktı ve bu uğurda çalışmalarını hep bestecilerle sürdürdü. Gubaidulina, Bouchard, Jolas, Penderecki, Harbison, Kancheli, Mansurian ve Eoetvoes gibi besteciler ile çalıştı ve nispeten dar olan viyola repertuarını genişletti.

Avrupa ve ABD’yi neredeyse baştan sona katedip çalışmalar yapan Kashkashian’ın diskografisi de hayli geniş. Kashkashian İstanbul’da onunla birlikte izleyeceğimiz pianist Robert Levin ile 2000 yılında Viyana, Roma ve Hamburg’da konserler verdi. İkilinin 2001 yılı programı da Paris ile başlayıp İstanbul üzerinden Berlin ve Düsseldorf ile devam edecek ve ayrıca harpiskordist Robert Hill’i de aralarına alıp Dresden’de de çalacaklar. Kashakashian’ın Robert Levin ile birlikte gerçekleştirdiği 1986 tarihli Elegies isimli bir albüm de var.

Benim Kashkashian ile tanışmam ise Eleni Karaindrou’nun muhteşem bestelerini Ulis’in Bakışı’nın müzikleri için yorumlamasıyla başlıyor. Özellikle soundtrack’deki Ulis’in Teması (Ulysses’ Theme) adlı bestenin çeşitli versiyonlarını dinlemeye doyum olmuyor. Albüm’ü İstanbul’da çeşitli müzik dükkanlarında bulmak mümkün. Tavsiye ederim…

Kashkashian’ın yer aldığı albümler ise şunlar.

Lachrymae Paul Hindemith/Benjamin Britten/Krzysztof Penderecki
3 Sonaten für Viola da Gamba und Cembalo Johann Sebastian Bach
Vom Winde beweint/Konzertfür Viola und Orchester Giya Kancheli/Alfred Schnittke
Dmitri Shostakovich/Paul Seiko Chihara/Linda
Bouchard
Dmitri
Shostakovich/Paul Seiko Chihara/Linda Bouchard
Gidon Kremer/Edition Lockenhaus Vol. 4 & 5 Gidon
Kremer
Sonatas for Viola & Piano and Viola Alone Paul
Hindemith
Elegies Kim Kashkashian/Robert Levin
Abii ne viderem Giya
Kancheli
György Kurtág/Robert Schumann György Kurtág/Robert Schumann
Ulysses’ Gaze Eleni Karaindrou/Kim Kashkashian
Caris Mere Giya
Kancheli
Sonatas for Viola and Piano Johannes Brahms
Bartók/Eötvös/Kurtàg Kim
Kashkashian

Konserde görüşmek üzere…

Not: Altta Ulis’in Bakışı ve Elegies albümlerin kapak resimleri görünmekte.

Yorumlar kapatıldı.