İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bianet: Gayrimüslim Gençlerin `Fotoğrafı Çekildi´

BİA (İstanbul) – Yirminci yüzyıl başlarında Anadolu nüfusunun dörtte birini oluştururken, 2000’li yıllarda mevcudiyetleri 110 bin kişiye kadar gerileyen gayrimüslimler, bugünkü durumlarını gençlerinin ağzından değerlendirince ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Gazeteci Yahya Koçoğlu’nun, Türkiye’de yaşayan dört ana gayrimüslim cemaatten 46 gençle yüz yüze gerçekleştirdiği çalışma, kitaplaşarak Metis Yayınevi tarafından yayınlandı: “Azınlık Gençleri Anlatıyor”

Kitap, gayrimüslim gençlerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları birebir tanıklıklarla ortaya koyarken, nüfus azalması gibi yakıcı bir soruna da dikkat çekiyor.

Koçoğlu’nun 22 ile 38 yaşları arasında 15 Ermeni, 11 Musevi, 10 Rum ve 10 Süryani gençle yaptığı görüşmelerde, gençlerin günlük yaşantıları, gelecekle ilgili düşünceleri, inançları, etnik veya dini farklılıklarının yaşamlarını nasıl etkilediği araştırılıyor.

Çalışma, gençlerin açık konuşmalarını sağlamak için kimlik bilgilerini gizli tutmakla birlikte; görüşülenlerin yaşı, cinsiyeti, etnik veya dini kökeni ve meslekleri ile eğitim durumlarına yer veriyor.

‘Ağır Baskı Gördüm’

Ortalama 25 soru yöneltilen gençlerin, “Etnik ya da dinsel farklılık nedeniyle ağır baskı, sözlü taciz, ayrımcı tavır gördünüz mü?” sorusuna verdikleri yanıtlar, toplum yaşamından dışlanma gerçeğine vurgu yapıyor.

* Üç genç “ağır baskı gördüm”,

* 19 genç de “sözle taciz edildim” derken,

* Dokuz genç , gayrimüslim olması nedeniyle ayrımcı tavırla karşılaştığını anlatıyor.

Mozaikten Mermere

Kitapta nüfus azalmasının nedenleri sıralanırken şu noktalara vurgu yapılıyor.;

* Osmanlı dönemindeki savaşlar ve kitle kıyımlarına,

* İkinci Dünya Savaşı’nın ardından gerçekleşen yurtdışına göçe

Tek partili dönemde uygulanan “Türkleştirme Politikaları”na dikkat çekilen kitapta, nüfusun azalması nedeniyle 100 yıllık süreçte Anadolu’daki “mozaik” yapının “mermere” dönüştüğü dile getiriliyor.

Musevi, Ermeni,Rum ve Süryani farkı

Bu çalışma çerçevesinde görüşülen:

* 11 Musevi, kendilerini Türk gördüklerini, ancak dinsel açıdan farklı olduklarını anlatıyor. Bu gençlerin çoğu, Türkiye’de ‘Yahudi’ sözcüğünün küfür gibi kullanılması nedeniyle kendilerine Musevi denilmesini istiyor.

* 15 Ermeni gencinin 9’u, siyasal tercihlerine ilişkin soruya, 1999 seçimlerinde listelerinde Ermeni adaylara yer veren “Özgürlük ve Dayanışma Partisi” yanıtı veriyor.

* Ermeni gençlerin ikinci dikkat çeken eğilimi ise 15 gençten hiçbirinin “dindarım” dememesi ve 5 gencin ateist olduğunu açıklamasıyla ortaya çıkıyor.

* 10 Rum gencinin en büyük özelliği ise, hepsinin adlarının Rumca olması. Yine hepsi Rumca bilen gençlerin eğitimlerine de Rum ilkokullarında başladığı anlaşılıyor.

* Süryani gençleri, görüşülen gençler arasında dindarlıklarıyla belirginleşiyor. Daha kapalı bir toplum olarak yaşamlarını sürdüren Süryaniler’de dikkat çeken düşük eğitim düzeyi ise, azınlık statüsü tanınmaması ve kendi okullarına sahip olamamalarıyla açıklanıyor.(NU)

Yorumlar kapatıldı.