İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: Papa Ermenistan’da `soykırım´ demedi

26 Eylül— II. Jean Paul’ün Erivan’da Ermenilerin soykırım anısına Erivan’da diktikleri anıta yaptığı ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tepkilerine neden olan “soykırım” yerine eşanlamlı ifadelere sığınarak Ermenilerin gönlünü almaya özen göstermesi de dikkat çekti.

Birinci Dünya Savaşı döneminde yaşamlarını yitiren Ermeniler anısına Erivan’da dikilen ve Ermenilerin soykırım iddialarını simgeleyen “Tzitzernagaberd (Kırlangıç Tabyası)” adlı anıtı ziyaret eden II. Jean Paul’ün, konuşma sırasında bu kez “soykırım” kelimesini kullanmadığı gözlendi. Ermeni Patriği II. Karekin’in 9 Kasım 2000 tarihinde Vatikan ziyareti sırasında Papa II. Jean Paul’le yayımladıkları ortak bildiride “soykırım” ifadesine yer verilmesi, Türkiye’nin Vatikan’a yönelik tepkilerini de beraberinde getirmişti.

Papa II. Jean Paul’ün Erivan ziyaretinde Türkiye’nin tepkisini çekmemek için “soykırım” kelimesini kullanmak yerine, Ermenilerin gönlünü alabilmek için eşanlamlı ifadelerin ardına sığınma yoluna başvurduğu gözlendi. Konuşmasında, Ermenilerin Türklere yönelik soykırım iddiasını ifade için kullandıkları “Metz Jeghem” (Büyük Facia) ibaresine aynen yer veren II. Jean Paul, 1915’te yaşanan hadiseleri “insanlıkdışı sapkınlık” olarak niteleyerek, yaşananların tüm dünya tarafından tanınmasını temenni etti.

II. Jean Paul, Erivan’daki anıta yaptığı ziyaret esnasında, “Büyük Facia’da yaşamlarını yitiren bu mevtaların buradan yükselen çığlıklarına kulak ver Rabbim” ifadesiyle başlayan duasında, kendisini de “1915’te ‘derin bir kedere maruz kalan, yok olmanın eşiğine gelen Ermeni halkı’nı savunmak için sesini yükseltmiş olan Papa Benedictus’un halefi” olarak niteledi.

II. Jean Paul’ün Ermenistan ziyareti yarın tamamlayarak Vatikan’a dönmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.