İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Türk-Ermeni sorununda psikologlar da devrede

Komisyon toplantısında yer alan Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, sorunun artık ‘‘travmatik’’ bir hal aldığını belirterek psikologların da devreye girmesi gerektiğini söyledi. ABD’deki en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerika Ermeni Komisyonu Asamblesi Yönetim Kurulu Başkanı Van Z. Krikoryan ise görüşmelerin Ermeni toplumu için çok büyük bir adım olduğunu söyledi.

İstanbul’da 4 gün süren ve dün sonra eren toplantılara Türk heyeti olarak Amerika’da yaşayan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Psikiyatrist Dr. Vamik Volkan, Prof. Dr. Üstün Ergüder, emekli korgeneral Şadi Ergüvenç, emekli büyükelçiler Gündüz Aktan, İlter Türkmen ve Özdem Sanberk katıldı. Ermeni heyetinde ise Ermenistan anamuhalefet partisi genel başkanı ve Ermenistan eski Dışişleri Bakanı Aleksander Arzoumanyan, Amerikan Ermeni Asamblesi Yönetim Kurulu Başkanı Van Z. Krikoryan, Rusya eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in o dönemde Ermeni Danışmanı olan Adranik Migranyan ve Erivan Devlet Üniversitesi öğretim görevlisi David Hoyhannisyan yer aldı.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Direktörü Özdem Sanberk, çalışmaların siyasal amaç taşımadığını belirterek ‘‘Biz eğer iki halk arasında, iyice katılaşmış büyük sorunlara rağmen diyalog kanallarını açabilirsek, o zaman zannediyorum ki hükümetlere de yardımcı olmuş oluruz’’ dedi. Sanberk, bu amaçla iki toplumdan tarihçiler, kültür insanları ve psikologların bir araya gelmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

Amerikan Ermeni Asamblesi Yönetim Kurulu Başkanı Van Z. Krikoryan da görüşmelerde diyalog konusunda çok yol aldıklarını belirterek ‘‘Bizi ayıran konular hakkında konuşmak bile büyük bir aşama. Amerika’daki Ermeni toplumunun büyük bir bölümü de bize destek verdi. Bu Ermeniler için çok büyük bir adım’’ dedi. Krikoryan, görüşmelerden umutlu olduklarını söylerken, ‘‘Eğer bir şeylerin değişme şansı olmadığına inansak, görüşmeye hiç başlamazdık. Yani iyimseriz’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.