İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: 17 Türk’e soykırımı inkár suçlaması

Bern Ceza Mahkemesi, 17 Türkü, ‘‘Soykırımı reddetmek’’ suçlamasıyla sorguluyor. İsviçre’de dün başlayan ve sözde Ermeni soykırımını inkar etme suçlamasıyla yargıç önüne çıkarılan Türkler, 1996’da beş bin kişiden topladıkları imza ile, o dönemde İsviçre Parlamentosu’na sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tasarı sunma hazırlığında olan İsviçreli Parlamenter Angeline Fankhauser’e karşı tavır almışlardı.

Bu girişim, İsviçre-Ermeni Dostluk Derneği tarafından yargıya intikal ettirildi. Dernek mahkemeye yaptığı başvuruda, 1995’de İsviçre Ceza Kanunu’na eklenen ve soykırımın inkar edilmesinin suç sayıldığını belirten hükmü öne sürdüler. 1995’de İsviçre Ceza Kanunu’na, ‘‘Soykırımın inkar edilmesi ya da küçümsenmesi suçtur’’ hükmü eklenmişti.

Dün Bern Ceza Mahkemesi’ne çıkan 17 Türk, ceza kanununda bulunan söz konusu maddenin, Yahudilerin soykırımı için geçerli olduğunu, 1915-1917 yılları arasında soykırımın yaşanmadığını belirttiler. Mahkeme Yargıcı M. Oschner, sorgusunu bugün ve yarın da sürdürecek. İsviçre’de yaşayan ve 1996’da soykırım olmadığına dair beş bin imza topladıklarında Türk Dernekler Koordinasyonu üyesi olan 17 Türk teker teker görüşlerini dile getirecekler.

Yorumlar kapatıldı.