İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu eylülde

(ANKA) Çalışmaları ilk kez Temmuz ayında Cenevre’de açıklanan komisyonun 24 Eylül’de İstanbul’da toplanacağı bildirildi. Uzlaşma Komisyonu’nun Ermeni üyelerinin 23 Eylül’de İstanbul’da olmaları bekleniyor. İki ülke insanları arasında karşılıklı anlayış ve iyi niyeti teşvik etmek için oluşturulan komisyonda iki ülkenin emekli kıdemli diplomatları yer alıyor.


Aylarca süren gizli temasların sonucunda 9 Temmuz’da Cenevre’de çalışmaları açıklanan komisyonun oluşturulması, Ermenistan ve Ermeni diasporasında büyük tartışmalara yol açmıştı.


Nitekim, bu tür bir komisyonun toplanmasına karşı olan Ermeni çevreleri, komisyonun Ermeni üyelerini “Soykırım”nın tanınması için dünya çapında yapılan kampanyaları baltalamakla suçlamıştı.


Buna karşın, Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının iki ülkenin hükümetlerinin yanısıra, ABD Yönetiminin de desteğine sahip olduğu öne sürülüyor. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini isteyen Washington’un, komisyonun oluşturmadan önce yürütülen gizli görüşmelerin aktif bir biçimde teşvik ettiği de savunuluyor.

Yorumlar kapatıldı.