İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van’dan İstanbul’a Duduk Şöleni

Geçen hafta İstanbul’da sürpriz konser veren Armenia Duduk Topluluğu, Türkiye gezisini Bianet’e anlattı. Klip filmi için çıkılan gezi nasıl biçim değiştirdi? 20 yıllık evlilik için dede toprağı Van’da nasıl köy düğünü yapıldı?

Sayat Nova Korosu’nun organizasyonuyla Ermenistan’dan gelip, bir haftayı aşkın bir süre Doğu Anadolu turu yaptıktan sonra, İstanbul’da Ortaköy Kilisesi Salonu’nda geçen hafta sürpriz bir konser veren Armenia Duduk Topluluğu ile Türkiye izlenimlerini konuştuk.

Aleksandr Harutyunyan, Haçadur Tanielyan, Vaçegan Avakyan, Garen Mıgırdiçyan, Vartkes Hovhannisyan ve Aleksandr Boğosyandan oluşan grubu 15 Ağustos günü Türkiye’nin Gürcistan kapısı olan Türkgözü’nde, Dikran Altun ve arkadaşları karşılıyor.

Sanatçıların Türkiye’ye geliş nedeni, aslında bir klip filmi çekmek. Ne var ki, sınır kapısından giriş yaptıktan sonra, şunu fark ediyorlar: Gerekli gümrük evrakı yoktur yanlarında…

Bu ihmalin sonucunda şu kararı veriyorlar: 8km uzunluğundaki sinema filmini ve ekipmanlarını sınırda bırakıp, iki Rus kameramanla birlikte geziye devam etmek…

Dede toprağında köy düğünü…

İlk durak Van oluyor. Çünkü, grup üyelerinden Aleksandr Harutyunyan, Vartkes Hovhannesyan, Aleksandr Boğosyan Muşlu, Haçadur Tanielyan Erzurumlu, Garen Mıgırdiçyan Vanlı dır… Ve hepsi de dedelerinin köyünü ziyaret etmek istemektedir.

Yola koyuluyorlar.

Gittikleri köylerde, kiliselerde duduk çalıp şarkı söyleyen sanatçılar köy halkıyla da son derece sıcak ilişkiler kurduklarını anlatıyor. O kadar ki, 20 yıl önce evlenip, köy düğünü yapamamış olan grubun organizatörü Radik Vanunts ve karısına Muş’un Bulanık köyünde davullu zurnalı , tüm köy halkının da katıldığı bir köy düğünü yapılmış, kurbanlar kesilmiş.

Tüm yolculuk boyunca gruba eşlik eden Dikran Altun, sanatçıların dedelerinin yaşadığı yerlerde son derece duygulu anlara tanık olduklarını anlatıyor.

Erzurum – Yerevan Arası Uçak Seferi Koyulsun

Grubun Erzurum gezisi sırasında bölge esnafıyla bir toplantıya katılan Dikran Altun , halkın Erzurum’dan Yerevan’a uçak seferi yapılmasını gündeme getirdiğini söylüyor.

Ne var ki, Türkiye’ye gelmek isteyen Ermeniler Gürcistan’dan vize almak zorunda. Bu durum da Erzurum’dan kalkacak bir Yerevan uçağının da bir işlevi olmayacağını düşündürüyor.

Prof. Aşot Melkonyan Rehberliğinde Doğu İlleri

Ermenistanlı tarih profesörü Aşot Melkonyan rehberliğinde Ani, Kars, Iğdır, Doğu Beyazıt, Van, Aktamar ve Çarpanak Adası, Tatvan, Nemrut Dağı, Yedi Kilise, Muş ve Erzurum’u gezen grup, Melkonyan’ın bilgi birikiminden de çok etkilenmiş.

Profesör Melkonyan’ın, ilk kez geldiği bu topraklarda tüm kiliselerin , köylerin isimlerini, yerlerini, hangi köyde kimlerin yaşadığını bilen bir tarihçi olarak, bölgenin detaylı tarihini gruba aktardığını anlıyoruz.

Yerevan Devlet Üniversitesi’nde tüm bölümlerde Tarih dersi öğretim üyesi ve aynı zamanda Bilimler Akademisi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı olan Prof. Melkonyan konserde de kısa bir konuşma yaptı.

İstanbullu Ermeni öğrenciler Yerevan’da

Melkonyan, ‘Şurada oturmuş, 1461’den bu yana İstanbul Ermenilerinin tarihini tekrar tekrar hatırlıyorum. Hagop Vartovyanları, Misak Medzarentsleri, Hagop Baronyanları, Dadyan ve Balyan ailelerini ve daha nicelerini…Yıllarca aramızda sanki bir demir perde vardı ama, artık Yerevan’da İstanbullu Ermeni öğrencilere rastlıyoruz ve bizler İstanbul’a gelip yaptığımız müziği sizlerle, İstanbul’da Ermeni geleneğini sürdürenlerle paylaşıyoruz’ dedi.

Salı günü Yerevan’a doğru yola çıkan grubun oraya gidince ilk işi bir CD hazırlığına girişmek olacak.

Beş yıldır birlikte çalışan müzisyenler, ilk kez 1998 yılında İstanbul’a gelmiş ve Maçka Maden Fakültesi’nde konser vermişti.

Yorumlar kapatıldı.