İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Kapalıçarşı nefes aldı

SATFİYE YUVA

İSTANBUL – Şubat krizi sonrasında dolarla kiralanan dükkânların Türk Lirası’na (TL) geçmesi ve döviz kurunun sabitlenmesi tarihi Kapalıçarşı’da yüzlerin gülmesini sağladı.
İstanbul’a gelen 1 milyon turistin yaklaşık yüzde 70’inin uğrayıp alışveriş yaptığı asırlık çarşıda bu sayede neredeyse boş dükkân kalmadı.

Kasım ayında başlayan finans krizinin ilk etapta çarşıda işlerin durmasına neden olduğunu söyleyen Kapalıçarşı Esnaf Odaları Derneği Başkanı Hasan Fırat, “Şubat ayına kadar 100’ün üzerinde dükkân boşaldı. Dalgalı kura geçilmesinden sonra mal sahipleriyle konuşarak dövizle kiralanan dükkânlarda kuru 800-850 bin lirada sabitledik. Bu olaydan sonra zaten Kapalıçarşı’daki dükkânların yüzde 50’si kiraları TL üzerinden almaya başladı. Bu da dükkânların yeniden dolmasını sağladı” dedi.

20 dükkân boş

3 bin 600 dükkanın faaliyet gösterdiği Kapalıçarşı’da toplam 20 dükkânın boş olduğunu belirten Fırat, onların da sorunlu yerler olduğunu, büyük olasılıkla miras problemi bulunduğunu açıkladı. Kapalıçarşı’daki dükkânların büyüklüğünün 3 metrekare ile 20 metrekare arasında değiştiğini ifade eden Kapalıçarşı Dernek Başkanı Hasan Fırat, dükkân kiralarının ise 250 dolardan başlayıp 5 bin dolara (yaklaşık 372 milyon lira ile 7 milyar 450 milyon lira) kadar çıktığını anlattı.

Paskalyada açıldı

Dünyanın ilk alışveriş merkezlerinden biri olarak nitelendirilen tarihi Kapalıçarşı’da işler nisan ayında paskalya ile birlikte başlıyor. Kuyum, deri, tekstil, gümüş, halı, porselen ve bakır mağazalarının bulunduğu çarşının müşterilerinin daha çok turistler olduğunu söyleyen Hasan Fırat, İstanbul’a yılda gelen 1 milyon turistin yüzde 70’inin Kapalıçarşı’yı ziyaret ettiğini belirtti. Kışın günlük ziyaretçi sayısının 200 bin olduğu Kapalıçarşı’yı, yaz mevsiminde 500 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Hasan Fırat, “Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB’ın (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) desteği sayesinde tur operatörleriyle anlaştık. Biz de kâr marjımızı aşağı çektik. Bu sayede çarşıda yüzler gülmeye başladı. Esnaf turizmden bu yıl oldukça memnun” diye konuştu.

Çok çeşitli ürünlerin satıldığı asırlık Kapalıçarşı’da pek çok ürünü bir arada bulmak mümkün. Çarşının ziyaretçileri ise harcama potansiyeli yüksek ve tarihi ürünlere meraklı turistler. Hasan Fırat’ın verdiği bilgiye göre İspanyollar Kapalıçarşı’dan bakır eşya, nargile ve altın alırken, ABD’lilerin tercihi halıdan yana. Çarşının gözde müşterileri Cezayirliler ve Tunuslular tekstil, Almanlar ise gösterişli altın tercih ediyor.

Yorumlar kapatıldı.