İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alabama, Türk halkını anacak

ABD’nin çeşitli eyaletleri her yıl “sözde” Ermeni soykırımını anarken, Alabama eyaleti ilk defa bu yıl Türkiye’ye büyük bir jestte bulundu. Alabama Valisi Don Zigelman, 30 Ağustos tarihini, Türk halkının Kurtuluş Savaşı öncesi ve sırasında yaşadığı trajediyi anma günü olarak ilan etti.

Don Zigelman, konuya ilişkin kararında, Türk halkının Atatürk önderliğinde, bağımsızlık ve egemenlik için Kurtuluş Savaşı’nda kahramanca mücadele ettiğini belirtti. Valinin bu sözleri bu tür sembolik kararlar da bile çok hassas olan Rum lobisinin tepkisini çekecek bir gelişme olarak görüldü.

Alabama Valisi 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarındaki her topluluğun acı çektiğini vurgulayarak, Ermenilerin tek yanlı iddiasını reddetti. Zigelman ayrıca Türkiye’nin Kore’den beri her savaşta Amerika’nın yanında yer aldığını, İslam dünyasında tek laik demokrasi olduğunu ve bölge istikrarına büyük katkısı olduğunu vurguladı.

Bu sembolik kararın ilginç yanı Alabama Valisi Zigelman’ın bu adımı atarken, güçlü Rum ve Ermeni lobilerinin tepkisini göze alması oldu.

Yorumlar kapatıldı.