İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Guluzade: ´Türkiye ve Azerbaycan orduları birleşsin’´

Vefa Guluzade, Yeni Müsavat gazetesine yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın Türkiye kadar güçlü bir devlet olması gerektiğini belirtti ve “Türkiye’nin desteğiyle kurulacak Azerbaycan ordusu, demokratik rejimin koruyucusu olmalıdır. ABD ve Batı da Türkiye’nin Azerbaycan’da konuşlanmasına olumlu yaklaşıyor” diye konuştu. Guluzade iki ülke ordularının birleşmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya’nın hava saldırılarına karşı ortak savunma sistemi oluşturulması teklifine karşılık aynı işbirliğini Türkiye ile yapmanın daha doğru olacağını savunan Guluzade, ancak bu konuda henüz bir gelişme yaşanmadığını ve Azerbaycan hava sahasının istenilen şekilde korunamadığını kaydetti. Guluzade, “iki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin sağlam temellere dayanarak geliştirilmesi gerektiğini” söyledi.

DÖRTLÜ İTTİFAK

Hazar bölgesindeki Türkiye-Azerbaycan ittifakının yakın gelecekte Türkiye-Azerbaycan-İsrail-Gürcistan siyasi işbirliğine dönüşmesi ihtimalinin büyük olduğunu savunan Guluzade, “İran’ın tehdit edici boyutlara varan hareketleri şunu gösteriyor ki, tüm bu gelişmeler karşısında Batı önlem almazsa, Azerbaycan’ı ve Hazar’ı kaybedecek. Bu da bölgenin 30 yıl geriye gitmesi anlamına geliyor” dedi.

Azerbaycan’da, çeşitli siyasi gruplaşmalar olduğuna işaret eden Guluzade, “İran taraftarı İslamcı gruplar Tahran’ın, Rus yanlısı gruplar da Moskova’nın egemenliğini istiyor. Ancak bunların hiçbiri halkın iradesini yansıtmıyor” diye konuştu. İran ve Rusya’nın, Azerbaycan’ın milli çıkarlarını korumaya yönelik oluşumlara hiçbir zaman destek vermeyeceğini söyleyen Guluzade, bunun her fırsatta yönetimi eleştiren ve aktif faaliyetlerde bulunan gruplar tarafından da iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.

ERMENİSTAN-İRAN İLİŞKİLERİ

Açıklamasında İran ile Ermenistan arasındaki ekonomik işbirliğine de değinen Vefa Guluzade, Ermenistan’ın silahını Rusya’ya verdiğini, oysa Rusya’nın silaha ihtiyacı olmadığını söyledi. İran’ın, petrol ve gaz başta olmak üzere endüstri ürünleriyle Erivan’a büyük destek sağladığını kaydeden Guluzade, “İran’ın desteği olmasaydı Ermenistan çoktan çökmüştü. Tahran, inkar etmesine rağmen, bu saldırgan devletle ilişkilerini daha da sıkılaştırıyor” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.