İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: Hazar diken üstünde

10 Ağustos — İran’la Azerbaycan arasında Hazar Denizi’ndeki Alev-Şark ve Araz petrol sahalarının paylaşımı üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle diplomatik bir gerilim yaşanıyor. İran uçaklarının Azerbaycan hava sahasını ihlal etmeye devam ederek, dün sabah Neftçala ve Salyan bölgelerinde alçak uçuş yaptıkları ileri sürüldü.

ANS televizyonu, dün sabah saatlerinde İran hava kuvvetlerine ait iki keşif uçağının Azerbaycan hava sahasına girerek, Neftçala ve Salyan bölgelerinde bir süre alçaktan uçtuğunu kaydetti. ANS‘nin haberine göre, alçaktan uçan İran uçakları, bölge sakinleri tarafından da tespit edildi.

İran yönetimi ise, Azeri hava sahasını ihlal ettiği iddialarını reddediyor. Tahran’ın açıklamalarına göre İran uçakları İran hava ve deniz sahasında rutin devriye görevinde bulunuyor.

İLHAM ALİYEV: GAYRİ CİDDİ ADIMLAR

ANS’ye açıklamada bulunan Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın Başkan Yardımcısı İlham Aliyev, İran’ın güç gösterisine son vermesi gerektiğini söyledi. “İran yöneticileri, bu tür gayri ciddi adımlarla istediklerine ulaşamayacaklarını anlamalıdırlar” diyen İlham Aliyev, İran’ın benzeri çabalarının Azerbaycan’da aksi tesir

İlham Aliyev, “Bu ve benzeri durumlar ülke ve vatandaşlar için gerçek bir tehlike yaratıyorsa, Azerbaycan, başta Savunma Bakanlığı olmak üzere tüm imkanlarını kullanarak bu tür girişimleri sona erdirmelidir” dedi.

HAZAR’DA TATBİKAT

Taraflar karşılıklı olarak birbirini suçlarken, Azerbaycan ordusu, donanma güçlerinin de katıldığı tatbikatlara dün başladı. Savunma Bakanı Sefer Abiyev’in bizzat izlediği tatbikatlar hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi, ancak İran ile gerginlik yaşandığı bir dönemde yapılması dikkati çekiyor.

Askeri kaynaklar, Azerbaycan donanmasının teknik bakımdan yetersiz olmasına rağmen İran’ın Hazar’daki gücüyle eşdeğer olduğunu kaydediyor. Eski cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Vefa Guluzade, söz konusu tatbikatlarla ilgili açıklamasında, Azerbaycan’ın bağımsız bir devlet olarak bu tür tatbikatları gerçekleştirmesinin faydalı olacağını belirterek, tatbikatlara donanmanın da katılmasının İran’a mesaj niteliği taşıdığını söyledi.

Öte yandan, Ermenistan kaynaklı haberlerde de Ermenistan’ın Aştarak poligonunda Rusya ve Ermenistan’ın ortak tatbikatlara başladığı kaydedildi. Söz konusu tatbikatlara, Ermenistan ordusundaki çeşitli birimlerle bölgede konuşlanmış Rus ordusuna ait birimler katılıyor.

Yorumlar kapatıldı.